Orezul expandat a fost fost considerat ani de zile o gustare perfectă chiar și de cei care țineau dietă, însă acesta s-a dovedit a fi foarte periculos pentru sănătate, conținând o cantitate foarte mare de substanțe cancerigene.
Rondelele de orez expandat, preferatele românilor sunt folosite de cei mai mulți care țin dietă pentru că oferă senzația de sațietate și au puține calorii. Cu toate acestea, s-a demonstrat că tot ce se știa despre acest aliment este greșit, pentru că pe lângă substanțele cancerigene, au și un indice glicemic ridicat care accelerează îmbătrânirea.
Orezul expandat, alimentul nociv pe care românii îl consumă în exces
Sunt populare în rândul adulţilor, dar şi al copiilor, dar în ciuda faptului că mulţi le consideră sănătoase, lucrurile stau cu totul altfel. Rondelele de orez şi gustările dulci pe bază de orez expandat conţin o cantitate îngrijorătoare de substanţe cancerigene având un nivel ridicat de arsenic.
Orezul, terciul din orez, tăieţeii şi cerealele din orez nu ar trebui consumate de copii de mai mult de patru ori pe săptămâna. Cea mai mare cantitate de arsenic s-a descoperit în rondele, care nu ar trebui să facă parte din alimentaţia celor mici sub nicio formă.
Pentru adulți această gustare consumată cu moderație nu periclitează starea de sănătate, dar în cazul copiilor sub 6 ani ar trebui interzisă.
Arsenicul apare în mod natural în sol şi este absorbit de plante. Totuşi, orezul pare mai predispus să absoarbă şi să reţină acest compus în comparaţie cu alte cereale.
Consumată în cantităţi mari, substanţă este cancerigenă şi duce la dezvoltarea unor tumori la nivelul pielii, plămânilor, vezicii, precum şi a ficatului şi rinichilor.
Mai mult decât atât, expunerea constanţa la arsenic contribuie la apariţia bolilor de inima şi de ficat, diabetului şi afecţiunilor la nivelul sistemului nervos, iar copiii sunt cei mai vulnerabili în faţă acestor riscuri.
Alternative sănătoase care să înlocuiască aceste rondele
Pâinea integrală de secară este o alternativă mult mai nutritivă decât rondelele de orez. Conține mai multe fibre, vitamine și minerale esențiale, ceea ce contribuie la o digestie mai bună și la menținerea unui nivel constant al zahărului în sânge.
Fibrele solubile din secară ajută, de asemenea, la reducerea colesterolului și la prelungirea senzației de sațietate.
O tortilla din făină de migdale este o alternativă fără gluten, bogată în proteine și grăsimi sănătoase, care oferă un aport caloric echilibrat, fiind o reușită garantată. Aceasta este perfectă pentru cei care urmează o dietă low-carb sau ketogenică. De asemenea, migdalele sunt o sursă bună de vitamina E, magneziu și antioxidanți, susținând sănătatea cardiovasculară.
Crackers-ii din semințe de in sunt o sursă excelentă de omega-3, fibre și proteine. Aceștia oferă o alternativă crocantă și sănătoasă, cu un conținut scăzut de carbohidrați, fiind ideali pentru gustări sau pentru a fi consumați alături de hummus sau guacamole. Semințele de in sunt, de asemenea, cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii.
Pentru cei care caută o alternativă și mai sănătoasă și cu un conținut caloric extrem de redus, felii de legume crude, cum ar fi morcovi, castraveți, ardei gras sau zucchini, sunt o opțiune excelentă. Acestea oferă vitamine, minerale și fibre, toate fără a adăuga calorii suplimentare. De asemenea, legumele crude sunt foarte versatile în comparație cu orezul expandat și pot fi însoțite de diverse sosuri sănătoase.