Numărul de calorii din farfurie contează atunci când încercați să slăbiți, dar, așa cum a constatat un studiu britanic recent, sunt importante și orele la care mâncați, care au un impact semnificativ asupra creșterii în greutate. Cercetatorii au putut observa că mesele luate noaptea ar putea avea un impact negativ real și, dimpotrivă, mesele luate dimineața ar putea fi mai benefice pentru organism.
Pentru a pierde în greutate, activitatea fizică regulată și o dietă echilibrată sunt esențiale. Dar un alt parametru de luat în considerare ar putea, potrivit unui studiu recent, să facă posibilă slăbirea eficientă.
Potrivit cercetătorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen (Marea Britanie), momentul aportului de calorii contează mai ales atunci când se încearcă să se slăbească.
Respectați ritmul natural al corpului pentru a slăbi
Cum au dovedit oamenii de stiinta ca orele la care mâncați au un impact semnificativ asupra creșterii în greutate? Concentrându-se asupra studiilor anterioare efectuate asupra ritmului circadian (sau ritmului biologic), specialiștii, a căror activitate a fost prezentată de revista The Science Times, au putut observa că mesele luate noaptea ar putea avea un impact negativ real și, dimpotrivă, mesele luate dimineața ar putea fi mai benefice pentru organism.
Totuși, conform autorilor, perturbarea ritmului nostru circadian (care include ritmurile somnului și stării de veghe, a meselor etc.), prin nerespectarea orelor de masă, de exemplu, poate avea consecințe nu numai asupra imunității, starii generale de sănătate, dar și creșterii în greutate.
Ar trebui să luați micul dejun când doriți să slăbiți?
Întrebarea care se dezbate intens este cea a micului dejun: ar trebui să mâncăm micul dejun al unui rege, pentru a ingera mai puține calorii în timpul altor mese și, ca bonus, pentru a le cheltui în timpul zilei sau, dimpotrivă, ar trebui stai flamand până la prânz, după cum sugerează postul secvențial?
Din nou, cercetătorii britanici încearcă să găsească un răspuns și optează pentru opțiunea de mic dejun, care ar putea ajuta la pierderea în greutate. Dimineața ar fi momentul cel mai potrivit pentru a oferi caloriile de care are nevoie corpul.
Seara, totuși, poate fi mai bine să aveți o masă ușoară, pentru a evita suprasolicitarea functiilor corpului înainte de a merge la culcare.
După cum arată jurnalul științific, „consumul de calorii seara nu favorizează pierderea în greutate, ci contribuie mai degrabă la o senzație mai mare de oboseală a doua zi și poate reduce activitatea fizică”.