Te trezești mereu obosit și nu știi care sunt orele bune de somn? Articolul acesta te poate ajuta să te organizezi și să ai un somn cât mai odihnitor. Somnul este o parte integrantă a vieții fiecăruia dintre noi și pentru asta trebuie să avem mai multă grijă cât dormim într-o noapte.
Orele bune de somn. Cât este bine să dormim pe noapte
Deși cantitatea de somn din fiecare zi este importantă, și alte aspecte ale somnului contribuie, de asemenea, la sănătatea fizică și psihică a noastră. De aceea, o calitate bună a somnului este, de asemenea, esențială, pentru că aceasta poate influența numărul de ore de somn de care ai nevoie.
Semnele unei calități slabe a somnului includ senzația de somn sau oboseală în timpul zilei următoare chiar și după ce ai dormit suficiente ore, trezirea repetată în timpul nopții și simptomele unei tulburări de somn, cum ar fi sforăitul sau gâfâitul. De asemenea, crampele de la picioare, furnicăturile, dificultățile de respirație, insomnia cronică sau orice alte simptome te pot te împiedica să dormi bine. Obiceiurile mai bune în ceea ce privește rutina ta de somn sau diagnosticarea și tratarea oricărei tulburări de somn pe care o ai (cum ar fi apneea în somn), îți pot îmbunătăți calitatea somnului.
Câte ore de somn trebuie să aibă adulții
Experții Academiei Americane de Medicină a Somnului și ai Societăţii pentru Cercetarea Somnului recomandă ca într-un interval de 24 de ore nou-născuții de 0 la 3 luni să obțină între 14 și 17 ore de somn, bebelușii de 4-12 luni să doarmă 12-16 ore, copiii mici de 1-2 ani să aibă 11-14 ore de somn, preșcolarii în vârstă de 3-5 ani să se odihnească 10-13 ore, copiii de vârstă școlară, de 6-12 ani, să doarmă 9-12 ore, adolescenții de 13-18 ani să aibă 8-10 ore de somn, adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să se odihnească 7 sau mai multe ore pe noapte, adulții de 61-64 de ani să doarmă 7-9 ore, adulții mai în vârstă, de 65 de ani sau mai mult să se odihnească 7-8 ore.
Așadar, pentru adulți, 8 ore de somn ar trebui să fie suficiente în mod obișnuit, dar dacă nu reușesc să doarmă atât, important este să nu fie mai puțin de 6 ore de somn pe noapte.
Care sunt cele mai bune ore de somn pentru a ne trezi odihniți
Structura noastră genetică reprezintă, de asemenea, un factor determinant în ceea ce privește numărul de ore de somn de care avem nevoie pe noapte. Unele mutații genetice pot afecta numărul de ore de somn, ce oră din zi preferăm pentru a dormi și cum reacționăm la lipsa de somn.
De exemplu, cei cu o mutație genetică specifică au nevoie doar de aproximativ 6 ore, în timp ce persoanele fără această mutație au nevoie de aproximativ 8 ore, în medie. Mai mult decât atât, persoanele care au alte mutații genetice specifice sunt afectate mai tare de lipsa de somn sau experimentează un somn mai profund. Cu toate acestea, structura ta genetică nu este ceva ce poți schimba și nu există nicio modalitate practică de a ști dacă poți purta una dintre aceste mutații. Există patru etape de somn, bazate pe cât de activ este creierul tău. Primele două etape sunt ușoare, de mică importanță. A treia etapă este reprezentată de un „somn profund”, când undele creierului încetinesc și îți este mai greu să te trezești. În timpul acestor perioade, corpul tău repară țesuturile, lucrează la creștere și dezvoltare, îți consolidează sistemul imunitar și acumulează energie pentru următoarea zi.
Somnul cu mișcare rapidă a ochilor sau REM (rapid eye movement) sau stadiul R, începe de obicei, la aproximativ 90 de minute după ce ai adormit. Activitatea creierului tău crește, iar pulsul, tensiunea arterială și respirația se accelerează. Acesta este și momentul în care visezi cel mai mult. Somnul REM este important pentru învățare și memorie, reprezentând, de fapt, stadiul în care creierul tău gestionează informațiile pe care le-ai acumulat în timpul zilei și le-ai stocat în memoria pe termen lung.
Specialiștii spun că celebrul interval de opt ore de somn nu este atât de important precum credem și că orele bune de somn sunt de la 22:00 la 6:00 dacă vrem să fim cu adevărat încărcați cu energie a doua zi. Pare simplu, însă este greu de aplicat pentru ca exista tot felul de factori care ne distrag – de exemplu telefonul mobil sau gândurile de peste zi.