Prima pagină » Informații utile » Ore de liniște la curte în România. Iată când nu ai voie să faci gălăgie și ce amenzi poți să iei!

Ore de liniște la curte în România. Iată când nu ai voie să faci gălăgie și ce amenzi poți să iei!

15 dec. 2024, 12:55, 2 ,
Redacția BZI în Informații utile

Acele ore de liniște la curte sunt acele intervale dedicate odihnei tuturor, iar respectarea lor ne ajută să ne înțelegem bine cu vecinii. La curte, lucrurile se desfășoară într-un ritm mai relaxat, dar asta nu înseamnă că regulile dispar. Fie că e vorba de muncă în grădină, renovări sau o petrecere în aer liber, există momente în care zgomotul trebuie redus la minimum.

Viața la curte are farmecul ei, dar uneori poate deveni gălăgioasă. De la tuns iarba dimineața la petreceri prelungite, liniștea vecinilor poate fi ușor deranjată. Iată ce înseamnă orele de liniște, de ce sunt importante și cum să le respectăm fără prea multe bătăi de cap.

Ore de liniște la curte în România

Viața la curte oferă multe avantaje: spațiu mai generos, grădină proprie și o doză mai mare de libertate. Totuși, această libertate vine la pachet cu responsabilități, mai ales când vine vorba de respectarea regulilor legate de orele de liniște.

Legea în România este destul de clară în privința intervalelor orare dedicate odihnei, iar cunoașterea și aplicarea acestor reguli poate preveni conflictele și poate asigura o conviețuire armonioasă între vecini.

Orele de liniște reprezintă intervalele de timp în care activitățile zgomotoase trebuie reduse sau chiar eliminate pentru a nu deranja odihna vecinilor. Acestea sunt esențiale pentru a menține un echilibru între viața activă și timpul de relaxare, oferindu-le tuturor șansa de a se odihni corespunzător. Află care sunt și combinațiile de multivitamine și minerale.

Conform legislației din România, Legea nr. 61/1991, republicată, privind ordinea și liniștea publică, orele de liniște sunt următoarele: ziua: între orele 13:00 și 14:00, noaptea: între orele 22:00 și 08:00.

Respectarea acestor intervale este obligatorie, iar nerespectarea lor poate atrage sancțiuni contravenționale. Când locuiești la curte, unele activități cotidiene pot produce zgomote care, deși normale, devin deranjante în anumite momente.

Așadar, în orele de liniște este interzisă folosirea utilajelor zgomotoase precum mașini de tuns iarba, bormașini sau generatoare; organizarea de petreceri zgomotoase, fie ele în aer liber sau în interior; strigătele, cântatul sau muzica la volum ridicat.

Sancțiuni în afara intervalelor de liniște

Gălăgia produsă în aceste intervale, de la zgomotele produse de activități casnice, la petreceri, de exemplu, se sancționează de organele abilitate cu amendă între 500 și 1.500 de lei.

Amenzile cresc substanțial dacă abaterile sunt repetate într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte. Dacă deții un autovehicul este interesant de știut și cât costă numerele roșii pe 3 luni.

Astfel, dacă autoritățile constată că iarăși produci zgomot nedorit în timpul orelor de liniște, în mai puțin de 24 de ore de când ai fost deja sancționat, atunci vei primi o amendă mai mare.

Sancțiunea în acest caz este cuprinsă de la 2.000 la 3.000 de lei. Mai mult, te poți alege și cu 70 – 120 de ore de muncă în folosul comunității, dacă autoritățile constantă repetarea contravenției și decid că se impune și această sancțiune.

Foarte important: dacă nu ești de acord cu sancțiunea primită, atunci poți depune plângere în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal prin care s-a aplicat amenda. Plângerea se soluționează la judecătorie.

Pe de altă parte, petrecerile organizate în corturi sau în spații neacoperite pot să perturbe orele de liniște. De aceea, amenda în acest caz poate începe de la 3.000 de lei și poate să ajungă și la 6.000 de lei.

Sau cu prestarea a 100 – 150 de ore de activități în folosul comunității dacă fapta se repetă în 24 de ore. Astfel că, orele de liniște la curte nu sunt doar o obligație legală, ci și un semn de respect față de cei din jur.

Comentarii
  • Bun asa… Si eu cind pot sa trag un pirt la mine in casa dupa voi handicapatilor ?????????????????????????????????

    • n-ai voie! are metan care face si drege la incalzirea globala. solutia ecologica este sa ai o camera de basit, cu izolatie fonica si cu sistem de lichefiere a basinii. basina lichefiata trebe sa o folosesti la gatit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`