Mulți dintre noi ne-am confruntat cu problema ca dimineațadevreme să ne trezim cu un zgomot asurzitor de bormașină de la un vecin sau târziu în noapte cu muzica dată la maximum de un alt vecin care vrea să petreacă. Probabil că fiecare v-ați întrebat dacă există niște ore de liniște, când fiecare dintre noi poate vrea să doarmă sau poate are un copil mic care își face programul de somn.
Aceste ore de liniște nu doar că există și sunt prevăzute legal, dar există și amenzi pentru cei care nu țin cont de vecini și fac gălăgie în acele ore.
Ore de liniște: Ce prevede legislația din România
Potrivit legii, orele de linişte sunt cele din intervalul orar 22.00 – 08.00. În plus, în timpul zilei, între ora 13.00 şi 14.00, trebuie să avem grijă, mai ales la bloc, să nu producem zgomote pentru a nu crea unb disconfor celorlați vecini.
Mai mult, în afară de aceste perioade, în adunarea generală a asociației de proprietari a unui bloc se pot stabili şi alte ore de liniște, în funcție de cerințele celor care locuiesc permanent în imobil, program care se afișează ulterior la avizier.
Cum se determină nivelul de zgomot și care este amenda
În momentul în care o persoană face o sesizare la poliție în legătură cu tulburarea liniștii publice, în aceste intervale orare în care toți trebuie să respectăm liniștea, la fața locului se deplasează un echipaj de poliție.
Poliţiştii care vin la fața locului, în intervalul orar precizat, vor fi dotaţi cu aparate speciale care vor măsura zgomotul. Amenzile pentru nerespectarea orelor de liniște pleacă de la 500 de lei și poate ajunge până la 1.500 de lei, în funcție de gravitatea situației și antecedente.
Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice stabilește că:
– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.
Încălcările repetate aduc amenzi mai mari
Persoanele care își deranjează în mod repetat vecinii, adică potrivit legii „repetarea contravențiilor (…) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte” vor fi amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.
Amenda se aplică persoanelor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00.
În lege se stabilește că există alternativa la amendă este munca în folosul comunității: între 70 și 120 de ore de muncă.
Tot cu o amendă mai mare, între 3.000 și 6.000 de lei, sau cu ore de muncă în folosul comunității, între 100 și 150, sunt pedepsiți și cei care vor organiza petreceri private și care vor folosi aparaturi muzicale care pot tulbura liniștea locuitorilor. Aici se iau în calcul petrecerile care se dau în curtea proprie, în corturi amenajate special pentru asta, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe. Amenda se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.