Modificările de ultim moment apărute în zootehnie au creat controverse în rândul fermierilor, dar și al reprezentanților diverselor asociații din Iași sau din țară. Ordinul Ministrului Agriculturii cu privire la porcii din gospodării a stârnit nemulțumiri din partea micilor fermieri din județ care au fost afectați de apariția pestei porcine. Ordinul limitează la 5 numărul porcilor crescuți într-o gospodărie țărănească. Prin urmare, micii crescători de porci din județ, care constituie majoritatea populației din mediul rural, vor primi o lovitură dură în urma adoptării acestui ordin.
Maxim 5 porci în fiecare gospodărie
Fermierii din județul Iași sunt nemulțumiți de limitarea numărului de porci crescuți în mediul rural. Aceștia susțin că se vorbea despre aceste modificări, însă nu au crezut că vor fi puse în aplicare. Mai mult, pesta porcină africană este încă un factor care le-a afectat planurile de vânzare a purceilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Crescătorii ieșeni nu văd cu ochi buni schimbarea produsă acum, cu câteva luni înainte de Crăciun.
„Eu am deja trei scroafe care trebuie să fete. Păi o să aibă mulți purcei, mai mult de 5. Ce fac cu ei? Îi arunc? Nu e normal așa ceva. Credeam că e doar o discuție, dar s-a ajuns aici. Nu e bine deloc pentru fermieri. Nici pe vremea lui Ceaușescu nu era așa. Ne obligă să mâncăm de acum verdețuri, ca vegetarienii?”, spune Mircea Rotaru, crescător de porci din zona Mironeasa.
Noi obligații pentru fermieri
Potrivit Ordinului ministrului Petre Daea, când numărul porcilor din gospodărie ajunge la 6, dar nu depășește 65 de capete de suine, țăranul, crescătorul este nevoit să se fiscalizeze. Concret, să fie persoana fizică autorizată (PFA), întreprindere de familie (IF), întreprindere individuală (II) și atunci gospodăria țărănească este transformată într-o exploatație comercială de creștere a suinelor de tip A, care respectă regulile de biosecuritate și care este supravegheată sanitar-veterinar. Fermierii nu văd cu ochi buni aceste obligații.
„Nu e destul că nu putem crește porcii, dar ne și pun să plătim impozit la stat. Adică noi până acum nu plăteam, cred ei? Eu nu înțeleg de unde le vin atâtea idei. Nu mai au de unde să jupoaie bani? O să plătim și aerul pe care îl respirăm”, mai spune fermierul.
Cine este de acord cu noul ordin?
Potrivit Asociației Române a Cărnii, ordinul este unul potrivit pentru stoparea răspândirii pestei porcine în restul zonelor din țară și este considerat salvator pentru industria cărnii.
„Asociația Română a Cărnii își exprimă satisfacția cu privire la măsurile concrete inițiate de MADR privind adoptarea unui proiect de ordin referitor la stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, ordin ce se află postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)- Transparența decizională- pentru dezbatere publică, ca prim pas în elaborarea, alături de celelalte autorități, a unui plan de măsuri conform cerințelor Comisiei Europene”, se arată în comunicatul ARC.
Ce reguli se impun în noul ordin?
Prin acesta se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel: un efectiv de maxim 5 capete cu greutatea de minim 30 de kilograme, pentru creșterea suinelor de subzistență, exploatație mică de creșterea suinelor-exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine. Numărul porcilor crește de la 66 la 130 pentru exploatația medie de creștere a suinelor și o exploatație mare are peste 130 de capete.