Prima pagină » International » Orban denunță presiunile UE pentru implicarea Ungariei în războiul din Ucraina: „Nu ne vor impune deciziile lor!”
Orban denunță presiunile UE pentru implicarea Ungariei în războiul din Ucraina: „Nu ne vor impune deciziile lor!”

Orban denunță presiunile UE pentru implicarea Ungariei în războiul din Ucraina: „Nu ne vor impune deciziile lor!”

23 oct. 2024, 17:00,
Simona Ciobanu în International

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat miercuri, 23 octombrie, oficialii Uniunii Europene că încearcă să-i răstoarne guvernul și să instaleze un „guvern marionetă” în Ungaria, similar acțiunilor Uniunii Sovietice după Revoluția din 1956, potrivit Reuters.

Orban, care deține puterea la Budapesta de 14 ani, a făcut aceste afirmații în fața susținătorilor săi adunați în Parcul Millenaris din capitală, cu ocazia comemorării anuale a revoltei anti-comuniste, care a fost suprimată brutal de Armata Roșie.

Cunoscut pentru conflictele sale de lungă durată cu Bruxelles-ul, liderul ungar a folosit evenimentul pentru a sublinia că politicile sale suveraniste legate de Ucraina și migrație sunt „inacceptabile” pentru liderii Uniunii Europene.

„Știm că ei vor să ne forțeze să intrăm în războiul din Ucraina, vor să ne impună migranții (…) și să predea copiii noștri activiștilor de gen”, a acuzat Orban de pe scena din parc.

El a continuat: „Știm că au în vedere un guvern marionetă, un partid pe care vor să-l impună asupra noastră”, făcând referire la Tisza, partidul fondat de Peter Magyar, un fost aliat devenit adversar politic important pentru Orban.

Orban l-a acuzat pe Magyar că „apelează la străini pentru ajutor împotriva ungurilor”.

Popularitatea partidului lui Viktor Orban în declin

Discursul lui Orban a avut loc la scurt timp după publicarea unui sondaj de opinie, care a arătat că partidul Tisza a depășit formațiunea sa, Fidesz, în preferințele alegătorilor deciși.

Deși următoarele alegeri parlamentare din Ungaria sunt programate pentru 2026, sondajul marchează o premieră după 14 ani în care niciun alt partid nu a devansat Fidesz în intențiile de vot.

Sondajul, realizat la începutul lunii octombrie de think tank-ul Research Center din Budapesta, arată că Tisza este preferat de 42% dintre alegătorii deciși, în timp ce Fidesz are 40%.

Cu toate acestea, la nivelul întregului electorat, Fidesz încă conduce cu 29%, față de 26% pentru partidul lui Peter Magyar. Alte sondaje recente indică o micșorare a diferenței dintre Fidesz și Tisza.

„Ungurii au transmis un mesaj: regimul lui Viktor Orban s-a încheiat”, a declarat Peter Magyar într-un comunicat emis presei după publicarea sondajului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`