-Cum vrem să arate orașele României în 2030?
-Cum ar putea orașele și municipiile să ajungă mai rapid la un nivel de funcționare eficientă în beneficiul locuitorilor profitând de fondurile europene?
-Cât de mult se implică cetățeanul în planificare urbană?
Sunt câteva din întrebările la care vom încerca să găsim răspuns miercuri, 20 noiembrie 2019, la Piatra Neamț, în cadrul Conferinței regionale “Orașul viitorului: perspective pentru dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea Nord-Est”. Evenimentul va avea loc la Piatra Neamț, începând cu ora 10:00, în Sala Atrium din cadrul Central Plaza, Piața Petrodava 1-3.
În contextul acțiunilor ințiate de ADR Nord –Est pentru asigurarea informării colaboratorilor noștri din Regiune cu privire la utilizarea fondurilor disponibile prin POR 2014–2020, dar și din dorința de a imprima câteva repere și direcții de dezvoltare pentru Regiunea Nord–Est în perioada viitoare, vom aborda în cadrul acestui eveniment tematici legate de dezvoltare urbană, in special mobilitate urbană, regenerare urbană în zonele marginalizate, dar și bugetare participativă.
Cunoscând impactul pe care modelele de succes îl au asupra audienței, ca elemente de inspirație și confirmarea a faptului că eforturile susținute pot fi transpuse în rezultate concrete, propunem în agenda evenimentului câteva prezentări ale unor inițiative de succes care ar putea fi replicate și adaptate în Regiunea Nord-Est.
Cui se adresează?
Autorităților publice din Regiunea Nord-Est, Universităților, arhitecților, proiectanților, consultanților, antreprenorilor interesați în devoltarea comunităților lor.
“Astăzi, aproximativ 54% dintre români trăiesc în mediul urban, dar acest procent este estimat să se apropie de 70% în 2030, dacă actualele tendințe se mențin. Asta înseamnă că avem, deopotrivă, o problemă uriașă, cât și o oportunitate pe măsură. Dezvoltarea sustenabilă, viața socială sănătoasă, posibilitățile de dezvoltare personală și a nivelului de trai sunt câteva dintre atuurile unui oraș în viitor. Următorul deceniu va aduce în România mașinile electrice autonome, realitatea augmentată, inteligența artificială, dronele, digitalizarea și robotizarea industriei, precum și alte tendințe majore care vor transforma masiv societatea noastră. Generația care se naște acum se va maturiza într-o Românie care ar trebui să arate foarte diferit de cea de azi. Oare nu merită, de dragul ei, să avem o viziune coerentă cu privire la viitor? Conferința reprezintă un prim pas către această viziune și o invitație către toți actorii regionali care o împărtășesc și care au puterea să o implementeze” declară Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.