Prima pagină » Local » Orașul Hârlău din județul Iași va avea un nou Plan Urbanistic General (PUG)! Investiția este de peste 600.000 de lei

Orașul Hârlău din județul Iași va avea un nou Plan Urbanistic General (PUG)! Investiția este de peste 600.000 de lei

23 aug. 2024, 11:40,
George Cristian în Local

Oficialitățile din orașul Hârlău, județul Iași, au lansat o licitație publică pentru actualizarea Planului Urbanistic General, iar investiția este de peste 600.000 de lei fără TVA.

Planul Urbanistic General al municipiului Iași continuă să fie blocat în avize. Proiectul nu a reușit să ajungă complet la Ministerul Culturii pentru a putea fi avizat, documentația fiind blocată la nivelul municipiului Iași. În aceste condiții, reglementările urbanistice din oraș nu vor putea fi avizate prea curând

Orașul Hârlău din județul Iași va avea un nou Plan Urbanistic General (PUG)

Conform licitației lansate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), orașul Hârlău va avea un PUG. Licitația a fost dată publicării și are o valoare de 650.000 de lei fără TVA. Planul Urbanistic Zonal (PUG) pentru orașul Hârlău are ca obiectiv stabilirea unor priorități clare de dezvoltare teritorială, prin corelarea concluziilor rezultate din programul de consultare publică cu obiectivele promovate de administrația locală și cu politicile de dezvoltare la nivel județean, regional și național. Printre obiectivele principale se numără:

Stabilirea priorităților de dezvoltare teritorială – Acest proces include integrarea opiniilor locuitorilor, investitorilor potențiali și altor actori interesați, în vederea identificării nevoilor reale ale comunității.

Delimitarea teritoriului intravilan – Se va stabili și delimita teritoriul intravilan al orașului, în relație cu teritoriul administrativ, ținând cont de prioritățile de dezvoltare identificate.

Restricții pentru teritoriul extravilan – Se vor stabili restricții referitoare la utilizarea teritoriului extravilan și limitele de introducere în intravilan a terenurilor prin documentații de urbanism.

Evidențierea fondului construit valoros – Identificarea și valorificarea fondului construit cu valoare istorică și culturală în beneficiul comunității locale.

Instituirea zonelor protejate – Se vor institui zone centrale și zone protejate, construite, naturale sau mixte (peisaje culturale), pentru protejarea patrimoniului natural și construit.

Utilizarea rațională a terenurilor – Se va stabili un mod de utilizare rațională și echilibrată a terenurilor, având în vedere cerințele de dezvoltare durabilă.

Delimitarea zonelor afectate de servituți publice – Identificarea și delimitarea zonelor ce necesită servituți publice pentru infrastructură și utilități.

Modernizarea căilor de comunicație și infrastructurii – Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii edilitare și a căilor de comunicație pentru a facilita accesul și mobilitatea.

Creșterea calității vieții – Organizarea armonioasă a teritoriului, punând accent pe economisirea resurselor și asigurarea unui echilibru dinamic prin proiectare strategică durabilă.

Stabilirea normelor generale pentru documentații urbanistice – Elaborarea normelor generale pe baza cărora se vor crea documentații detaliate de tip PUZ/PUD.

Fundamentarea investițiilor de utilitate publică – Asigurarea suportului reglementar pentru realizarea investițiilor publice și pentru eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire.

Ce va cuprinde noul PUG al orașului Hârlău

Zonele construite protejate reprezintă sectoare din teritoriul administrativ al orașelor și comunelor unde construcțiile, cadrul natural și activitățile umane au calități istorice și arhitecturale ce necesită protecție în interes public. Aceste zone sunt delimitate pe baza studiilor istorice, arhitecturale, urbanistice și peisagistice și sunt instituite prin hotărâri ale consiliilor locale.

Studiul patrimoniului construit are rolul de a identifica toate tipurile de construcții de importanță istorică sau arhitecturală și de a stabili condițiile de protecție și posibilitățile de valorificare. Acesta include analiză critică a Listei Monumentelor Istorice, delimitarea cadastrală a zonelor protejate și identificarea patrimoniului construit valoros, pe baza tipologiei și funcționalității clădirilor. De asemenea, studiul propune reguli pentru operațiuni urbane necesare valorificării sociale, economice și arhitecturale a patrimoniului construit, inclusiv a celui arheologic.

Studiul va analiza și terenurile supuse schimbării regimului de proprietate, delimitarea zonelor depășite funcțional, cum ar fi zonele industriale abandonate, și propune măsuri pentru reabilitarea urbană. De asemenea, va aborda extinderea sau restrângerea suprafeței intravilane a orașului și va include recomandări pentru reintroducerea în circuitul urban a zonelor nefuncționale, în conformitate cu legislația actuală și proiectele de dezvoltare în curs. Așadar, PUG-ul orașului Hârlău are o valoare de 650.000 de lei fără TVA, iar plata proiectului va fi făcută în patru tranșe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
23 august 2024
23 august 2024