Orașul fantomă care atrage tot mai mulți turiști este Kayaköy din sud-vestul Turciei. Orașul este părăsit de ani buni, iar casele vechi au devenit ruină. Străzile sunt înguste, iar bisericile sunt acoperite de vedeață. Se spune că orașul a fost bântuit mult timp și circulă nenumărate legende. Iată la ce trebuie să fie atenți vizitatorii când ajung aici.
Orașul fantomă care atrage tot mai mulți turiști
Orașul Kayaköy din Turcia poartă numele de oraș fantomă. Orașul a fost părăsit acum un secol și multă vreme a fost ocolit de turiști. În ultima vreme, orașul este asaltat de vizitatori. Aceștia pot vedea ruinele orașului, biserici vechi, fântâni cu o arhitectură aparte, iar peisajele sunt cu adevărat spectaculoase. Majoritatea caselor, care au fost construite în secolul dinaintea abandonării, și-au pierdut acoperișurile, iar pe pereții prăbușiți a crescut o vegetație bogată.
Vizitatorii plătesc o taxă de trei euro la un chioșc de pe drumul principal înainte de a intra în Kayaköy. Cel mai înalt punct din interiorul orașului, ruinele vechii școli din Kayaköy, oferă vedere asupra bisericii principale și a caselor vechi.
Turiștii care vin să viziteze orașul trebuie să știe că există trasee de drumeție marcate care trec prin Kayaköy dinspre orașele din apropiere, dar este ușor să te rătăcești printre stânci și pini.
Orașul din România părăsit de locuitori
Un oraș celebru din România se confruntă cu o situați aparte. Deși este apreciat de turiștii români și străini, oamenii care locuiesc aici decid să plece în altă parte. Este vorba despre Predeal. Orașul celebru care rămâne fără locuitori are o populație îmbătrânită. O mare parte dintre oameni fie au părăsit țara, fie nu mai sunt. Viceprimarul din Predeal a precizat că numărul locuitorilor este sub 5.000 în prezent. Singurii care mai populează zona sunt turiștii care vin anual în Predeal în vacanță.
,,Cu cei care sunt la muncă în străinătate, sunt în jur la 3.800 de persoane. Sunt foarte multe locuinţe de vacanţă. Nu locuiesc aici, dar le au. Nu putem să îl declarăm sat doar pentru că nu este locuită.”, a declarat Marius Mateescu, viceprimar.
Cu toate acestea, zona este în dezvoltare din punct de vedere turistic. Turiștii care vor să meargă în Predeal trebui să știe că se modernizează calea ferată Predeal – București – Constanța. Modernizarea secţiunii de cale ferată Predeal – Bucureşti – Constanţa, proiect de 500 de milioane de euro, va permite călătoria cu trenul din Bucureşti la munte şi la mare cu o viteză apropiată de cea cu care se merge în restul ţărilor europene.
De asemenea, se construiește cel mai mare tunel feroviar din România aflat pe ruta Brașov – Sighișoara. Este cel mai complex proiect de infrastructură din România din ultimii 30 de ani. Tunelul va avea la final 6,9 kilometri și va fi cel mai lung din țară. Lucrările ar fi trebuit să fie gata anul acesta. Reabilitarea căii ferate Brașov-Sighișoara costă peste un miliard de euro. Lucrările au început în 2020, după trei ani de licitații și sunt în mare întârziere. La finalizarea proiectului, trenul va parcurge distanța Brașov – Sighișoara într-o oră.