Orașul din România care a interzis trotinetele electrice este Brașovul. Interdicția se referă la trotinetele de închiriat și a fost impusă de Comisia de Circulaţie din Primăria Braşov. Ca urmare a introducerii acestei interdiciții, companiile Uber şi Bolt au fost obligate de municipalitatea braşoveană să ridice toate trotinetele din oraș. Iată ce măsuri au luat autoritățile.
Orașul din România care a interzis trotinetele electrice!
Comisia de Circulaţie din cadrul Primăriei Braşov a decis interzicerea circulaţiei trotinetelor electrice de închiriat până când operatorii vor veni cu soluţii clare în ceea ce priveşte staţiile unde vor fi staţionate aceste vehicule, astfel încât utilizatorii să nu le mai abandoneze oricum și oriunde pe domeniul public.
Autoritățile au impus și alte măsuri pentru cei care vor să folosească trotinetele sau bicicletele.
,,Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.”, se precizează în legea care reglementează circulația pe drumurile publice.
Reguli stricte pentru cei care merg cu trotineta și cu bicicleta
Noua lege adoptată pe 28 iunie 2024 impune bicicliștilor și celor care merg cu trotinetele electrice să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul de a fi testați va fi sancționat. S-au introdus criterii pentru stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic să fie testați pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:
- situația în care sunt observate în vehicul recipiente care pot conține băuturi alcoolice și prezintă urme de consum sau substanțe suspecte de a avea efecte psihoactive;
- săvârșirea repetată, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
- stabilirea unor aspecte referitoare la testarea conducătorilor de vehicule pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, precum și recoltarea mostrelor biologice.
Se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism să fie realizată și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate sau în unități sanitare publice acreditate și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății. În cazul în care concentrația de alcool este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana testată are dreptul să ceară polițistului rutier să efectueze o a doua testare după 15 până la 20 de minute de la primul test. În această situație, rezultatul cu cea mai mică concentrație de alcool pur în aerul expirat va avea valoare juridică.
Noul Cod Rutier care ar putea intra în vigoare anul viitor prevede impunerea obligatorie a polițelor RCA pentru bicicletele și trotinetele electrice. Proiectul de lege prevede modificarea reglementărilor privind asigurările de răspundere civilă obligatorii și extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.
Cert este că Brașovul a interzis trotinetele electrice de închiriat până când operatorii vor veni cu soluţii clare în ceea ce priveşte staţiile unde vor fi staţionate aceste vehicule.
Iașiul este la ani lumina în urmă privind civilizația