Orașul celebru din România invadat de un animal misterios este Oradea. Unul dintre cele mai frumoase orașe din țară a fost luat cu asalt de castori, după ce o perioadă de timp au fost considerați dispăruți. Specialiștii în mediul înconjurător susțin că reintroducerea castorului în România are numeroase beneficii pentru ecosistem. Cu toate acestea, locuitorii din Oradea sunt uimiți și se sperie când circulă pe străzi și întâlnesc castorii.
Orașul celebru din România invadat de un animal misterios este Oradea
Orașul Oradea a fost invadat de castori. Animalele au pus la pământ mai mulți arbori situați pe malul Crișului Repede, iar asta a determinat autoritățile să caute mai multe soluții. De la protejarea trunchiurilor copacilor cu sârmă, până la relocarea castorilor, autoritățile iau în calcul variantele menite să protejeze ecosistemul din zonă. Oradea este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, fiind pe lista atracțiilor turistice din țară și a celor mai frumoase destinații de vacanță.
Recent, autoritățile din Oradea au anunțat că orașul este invadat de castori. Datorită barajelor pe care le construiesc, castorii filtrează apele. În zonele unde sunt prezenți, aceștia sunt capabili să îmbunătățească calitatea apei, dar contribuie și la întinerirea vegetației. Deși doboară arborii, castorii creează un mediu propice dezvoltării unor arbori noi.
Animalele care nu mai pot fi sacrificate în România
Un proiect de lege va interzice creșterea și sacrificarea șinșilelor și nurcilor în scopul obținerii blănurilor. Reglementarea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2027. Aceste animale nu vor mai putea fi sacrificate în România. În România, acest sector este foarte mic, fiind raportate doar două ferme de nurci și mai puțin de 10 ferme de șinșile. Chiar dacă numărul acestora este redus, angajații acestor ferme vor trebui să renunțe la afacere de la 1 ianuarie 2027, când va intra în vigoare noua lege.
,,Concret, de la promulgarea legii şi până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile. O perioadă de tranziţie este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile. În acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor. 24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziţie, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să îşi desfăşoare activitatea în ţara noastră şi mai puţin de 10 ferme de şinşile. De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuţi, angajaţii din aceste ferme vor putea să facă tranziţia către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională.”, se arată în proiectul de lege.
După ce legea va intra în vigoare, se va interzice sacrificarea șinșilelor și a nurcilor pentru comercializarea blănurilor. Fermierii vor fi nevoiți să renunțe la afaceri și să se reprofileze.
Cu o altă situație se confruntă locuitorii din Oradea. Orașul este invadat de castori, însă autoritățile consideră că animalul va aduce numeroase beneficii pentru ecosistem. Castorii îmbunătățesc calitatea apei prin barajele pe are le construiesc și contribuie la dezvoltarea vegetației tinere, chiar dacă o distrug pe cea îmbătrânită.