Mulți vor să afle care este orașul care interzice locuitorilor să mai planteze flori la ghiveci! Autoritățile olaneze au decis să limiteze numărul de ghivece cu flori așezate de oameni în spațiul public. Motivul este uluitor.
Orașul care interzice locuitorilor să mai planteze flori la ghiveci!
Locuitorii din Amsterdam nu mai au voie să pună flori la ghiveci în spațiul public pentru că ar îngreuna accesul, susțin autoritățile olandeze. Inițiativa autorităților a fost numită „operațiunea ghiveciul cu plante”. Zona centrală a capitalei le impune cetățenilor să aibă maximum două ghivece cu flori în fața casei, care să nu fie mai mari de 50×50 cm, să fie din materiale ecologice și să fie așezate lângă peretele casei. Dacă sunt amplasate în parcări sau sub copaci, ghivecele vor fi confiscate.
Decizia a provocat reacții diferite în rândul cetățenilor olandezi. În timp ce unele persoane apreciază măsurile pentru eliberarea trotuarelor, altele critică faptul că bicicletele abandonate, terasele și mizeria de pe străzi reprezintă o problemă mai mare, pe care nu o rezolvă nimeni.
Legi stricte și pentru români
Multe persoane care stau la bloc fac un gest care le poate aduce amenzi de sute de lei. Acestea pun plante în ghiveci pe scara blocului din dorinţa de a înfrumuseţa spaţiul. Din păcate, acest gest poate fi sancţionat de primărie sau de asociaţie dacă unul dintre vecini face plângere.
Puține persoane știu că florile în ghiveci nu au ce căuta pe scara blocului dacă unul dintre vecini este nemulţumit de prezenţa lor. Mai exact, dacă un locatar face plângere la asociaţie sau la primărie spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucţionează evacuarea rapidă a locuitorilor în caz de urgenţă, persoana care le-a aşezat pe spaţiul comun poate fi amendată. Amenda pentru această încălcare a legii este de 400 de lei.
O altă lege pe care puțini români o știu este cea care vizează spațiul verde din fața blocului. Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume. Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice. De asemenea, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni. Cetățenii care aduc modificări spațiilor verzi respective riscă să primească sancțiuni. Acestea pot varia în funcție de gravitatea intervenției, dar și de legislația locală. Legea 196/2018 stabileşte sancțiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Astfel, amenzile pot varia între 500 şi 10.000 de lei.
Cei care locuiesc la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul clădirii trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările. Pentru a menține spațiul verde din fața blocului, orice locatar poate contribui, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Regulamentul blocului stabilește norme obligatorii pentru toți locatarii și chiriașii, precum și condiții pentru utilizarea spațiilor comune, respectând reguli de comportament și conviețuire între proprietari. Pe de altă parte, în zonele rezidențiale private, situația este cu totul alta, aici întreg terenul pe care este situat complexul, inclusiv cel de spații verzi aparținând antreprenorului sau firmei de imobiliare și există firme angajate de a face curățenie și de a întreține spațiile verzi.