Orasul Brasov. Brașovul este unul dintre cele mai frumoase orașe din Romania. Bucurandu-se de o poziție privilegiata, acest oraș din centrul tarii este asaltat an de an de mii de turiști din tara și străinătate. Mai jos vă propunem o serie de lucruri mai puțin știute despre orașul de sub Tâmpa.
Brasovul a fost înființat de către Cavalerii Teutoni în anul 1211? Conform Enciclopediei Britanice, orașul este menționat pentru prima data sub numele de Brașov în documente în anul 1251.
Orașul Stalin
Intre anii 1950-1960, Brasovul se numește “Orașul Stalin”? Aceasta modicare, realizata în “spiritul vremurilor” de atunci, a avut loc la 6 septembrie 1950 când Marea Adunare Națională a votat Legea numărul 5. Legea reorganiza teritorial județele din perioada Regatului României iar Orașul Stalin devenea capitala Regiunii Stalin (în care mai erau orașele Odorhei, Miercurea Ciuc și Sfântul Gheorghe).
La Brașov a fost înființată prima fabrica (sau “moara”, popular) de hârtie din Romania. Evenimentul a avut loc în anul 1546 la 13 ani după ce Johannes Honterus înființase și o tipografie în oraș. Totuși, prima fabrica de hârtie de pe teritoriul actual al României a fost înființată la Sibiu în 1534 însă, în acea vreme, Sibiul nu era un oraș romanesc.
La 21 aprilie 1689 a avut loc un incendiu catastrofal la Brașov. După acest incident, autoritățile au interzis construcțiile din lemn. Aspectul actual al orașului se datorează, în mare parte, cel puțin în vatra veche a Brasovului, acestei interdicții.
În 1804 s-a încercat prima soluție de iluminare publica a Brasovului. Aceasta soluție a constat în folosirea felinarelor cu ulei.
Orasul Brasov. Revolta anticomunista
În 15 noiembrie 1987 are loc cea de a doua mare revolta anti-comunista din Romania. Din cauza condițiilor tot mai grele de trai, muncitorii Întreprinderii de Autocamioane Brașov au făcut greva (mai întăi) iar apoi au ieșit în strada scandând manifeste anti-comuniste. Prima mișcare ampla de protest din timpul perioadei comuniste a avut loc 10 ani mai devreme, în Valea Jiului. Diferență principala intre greva muncitorilor brașoveni și Revoluția din `89 consta în caracterul mai mult social decât politic al primei.
Termenul “brașoavă”, sinonim cu minciuna, provine de la obiceiul negustorilor brașoveni de a-și lauda exagerat produsele. În limbajul popular mai exista și termenul “brașovenește”. Acesta are aceleași semnificații: “Îmi vorbești brașovenește, spui numai minciuni/brașoave.”
Populația orașului este într-o continua scădere în ultimii 20 de ani.
Orașul festivalului Cerbul de Aur
În secolul XIX, mai exact în 1850, romanii constituiau o minoritate în Brașov. Majoritari erau germanii (sașii), cu 40.8%, urmați de romani cu 40% și de maghiari cu 13.4%. La recensământul din 1930 proporțiile aveau să se schimbe. Atunci, maghiarii au devenit majoritari (cu 34%), urmați de romani (cu 31,7%) și de germani (31,2%).
Prima ediție a Festivalului International Cerbul de Aur a avut loc în anul 1968.
Acesta a fost înființat pentru a îmbunătăți imagine României comuniste peste hotare. Cu toate astea, festivalul nu a avut însă o viață lunga fiind desființat de Nicolae Ceaușescu în 1972. La ediția din 1969 a aparticipat și Julio Iglesias, care însă nu a obținut niciun premiu. Primul artist roman care a castigat Cerbul de Aurt a fost Luminiță Dobrescu.