Orașele din România vor putea deveni neutre din punct de vedere climatic prin planul național de investiții energia verde. E vorba de un program multianual care se adresează comunităților locale și are în vedere dezvoltarea orașelor smart și a rețelelor centralizate de termoficare, pe un proiect care s-ar putea întinde din 2024 până în 2030, şi care ar avea o finanțare de 4 miliarde de lei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat cum se va realiza acest demers, atât cu bani de la stat cât şi cu bani europeni.
„În primul rând, este un program multianual finanțat de la bugetul de stat, în premieră pentru Ministerul Energiei, finanțarea vine prin acele emisiuni de obligațiuni verzi de green bond pe care le face, mai nou, Ministerul Finanțelor din România. Dânșii căutau o cale pentru a pune aceste fonduri la treabă și l-am oferit un instrument pe care l-am lucrat împreună cu Ministerul Finanțelor, împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și acoperim două zone principale. Prima este pentru orașele care și-au declarat intenția de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2030, așa numitele MO100 – Mission 100 Cities. Pentru acest demers, Comisia Europeană deja selectat trei unități administrativ-teritoriale sau subunități din România, pentru că vorbim de Suceava, Sectorul 2 din București și Cluj-Napoca. Există un demers la nivelul Guvernului României pentru a selecta un nou set de orașe care să completeze această listă. Va fi o finanţare perfect complementară și care să țintească aceste orașe adiționale care își asumă un obiectiv atât de ambițios”, a spus Sebastian Burduja, la Antena 3 CNN
Ce este programul MO100 – Mission 100 Cities
În continuare ministrul Energiei, Sebastian Burduja a explicat ce cuprinde acest program care le va da acces orașelor din România la investiții în energia verde.
„Programul sprijină acest proces de tranziție verde, reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Fiecare oraș își face un plan climatic și poate finanța investiții în eficientizare energetică a clădirilor publice, a clădirilor de blocuri, semaforizare sau alte tipuri de investiții, luminat, public modern, care, repet, contribuie la acest deziderat ca până în 2030, la nivelul fiecărei comunități să nu existe un impact asupra crimei.
A doua parte foarte importantă a programului vizează sistemele de termoficare în sistem centralizat, CET-urile și rețelele de transport și distribuția agentului termic. Așa cum știm și cazul cel mai cunoscut este cel al Bucureștiului, dar sunt și alte situații dificile în țară la Iași, la Timișoara ș.a.m.d. Sunt sisteme învechite, construite în anii ’60-’70 şi am simțit nevoia să completăm o finanțare de 361 de milioane de euro, pe care noi am obținut-o în prin fonduri pentru modernizare.
Banca Europeană de Investiții a aprobat 361 de milioane de euro pentru energia verde în România
Cred că este în premieră națională. Banca Europeană de Investiții a aprobat solicitarea Ministerului Energiei pentru acest apel de 361 de milioane de euro, apel pentru care noi deja ne-am pregătit, au avem proiecte în evaluare și cât de curând, după ce primim notificarea formală a acestei finanțări, vom semna și contractele. Au depus mai multe orașe din țară, dar n-ajung banii și atunci am venit cu această suplimentare. în completare.
Bătălia au pornit-o cei care nu vor ca România să fie independentă energetic. Vor să rămânem în siajul unor state neprietenoase, care au folosit în trecut, zeci de ani la rândul, energia karmă de șantaj. Avem peste 300 de megawați în proiecte hidroenergetice, hidrocentrale, multe între ele începute de peste 34 de ani, proiecte blocate, cu stadii de finalizare între 75-80% până la 98%. La fiecare etapă procesuală, la fiecare act administrativ. Suntem contestați de câteva organitzaţii de mediu”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la Antena 3 CNN.