Prima pagină » Actualitate » Ora de iarnă 2021. Pe ce dată se vor da ceasurile înapoi cu o oră
Ora de iarnă 2021. Pe ce dată se vor da ceasurile înapoi cu o oră

Ora de iarnă 2021. Pe ce dată se vor da ceasurile înapoi cu o oră

03 oct. 2021, 20:40,
BZI.ro, în Actualitate

Ora de iarnă 2021. Pe ce dată se dau ceasurile înapoi cu o oră

România trece la ora de iarnă în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021. Astfel, ceasurile se dau înapoi cu oră, iar ora 04:00 devine ora 03:00 .  

Totodată, aceasta este și cea mai lungă zi din an, dat fiind că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, în loc de 24 de ore.

Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an în ultima săptămână a lunii octombrie, dar și după echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 22 septembrie 2021 și a marcat sfârșitul verii astronomice.

Parlamentul European a votat pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară şi toamnă

Europarlamentarii nu mai doresc să se facă trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară și au votat în acest sens, însă Consiliul UE încă nu a ajuns la o poziție comună în acest sens.

”Este important să ascultăm cererea cetăţenilor noştri de a înceta schimbarea orei; 4,6 milioane de oameni au răspuns la consultarea publică pe acest subiect, cel mai mare număr întrunit vreodată.

Este un subiect important pentru cetăţenii noştri şi trebuie să le arătăm cu Uniunea Europeană ţine cont de preocupările lor. Circa 20% din populaţie suferă de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Sper într-adevăr că ţările UE nu vor mai tergiversa şi vor veni la masa negocierilor pentru a pune capăt fără întârziere schimbării orei în UE”, a spus raportorul PE Johan Danielsson, social-democrat din Suedia.

Potrivit spuselor repezentantei ecologiştilor din Franţa, cetățenii UE sunt afectați din punct de vedere al sănătății de schimbarea orei de vară sau de iarnă.

”84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sănătăţii omului. Este clar- schimbarea sezonieră a orei trebuie să înceteze, iar ţările din UE trebuie să se coordoneze între ele pentru alegerea celei mai bune ore pentru regiunea lor. Totuşi, acest lucru va fi posibil numai dacă reuşim să începem cât mai repede discuţiile despre noile reguli”, spune preşedinta TRAN, Karima Delli, reprezentantă a ecologiştilor din Franţa.

Când pică solstițiul de iarnă 2021

Solstițiul de iarnă 2021 va avea loc pe 21 decembrie la ora 17:59. În această zi începe iarna astronomică.

În fiecare an, în jurul datei de 21 decembrie sau cel târziu 22 decembrie, are loc solstițiul de iarnă în emisfera nordică și solstițiul de vară în emisfera sudică.

Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

Tradiții și obiceiuri- Solstițiul de iarnă 

În India, solstițiul de iarnă este o zi de mare sărbătoare. În calendarul hindus se cinstește zeitatea Surya, adică Soarele. Acestă zi marchează prima zi a tranzitului Soarelui în zodia Makara (Capricorn), marcând sfârșitul lunii în care are loc solstițiul de iarnă.

În Iran se sărbătorește noaptea solstițiului de iarnă a emisferei nordice, despre care se știe că este „cea mai lungă și întunecată noapte a anului”. Potrivit tradiției, în această noapte se adună toți membrii familiei la masă, se bea, se mănâncă rodii și pepene și se recită poezii.

Popoarele germanice au avut inițial o sărbătoare numită Yule, care era găzduită de regele norvegian Haakon I. Unii savanți sunt de părere că Yule a fost inițial un festival solar al solstițiului de iarnă. Însă, cercetătorii moderni, în general, nu cred acest lucru, deoarece mijlocul iernii în Islanda medievală era după aproximativ patru săptămâni de la solstițiul de iarnă, relatează wikipedia.org.

În Asia de Est, solstițiul de iarnă a fost celebrat ca unul dintre cele douăzeci și patru de termeni solari, numiți Dongzhi în chineză. În Japonia, pentru a nu se face frig în timpul iernii, există obiceiul să se înmoaie într-o baie fierbinte yuzu.

Pe ce dată pică solstițiul de iarnă până în 2030

Solstițiul de iarnă 2022 – 21 decembrie, ora 23:38

Solstițiul de iarnă 2023 – 21 decembrie, ora 05:27

Solstițiul de iarnă 2024 – 21 decembrie,, ora 11:21

Solstițiul de iarnă 2025 – 21 decembrie, ora 17:03

Solstițiul de iarnă 2026 – 21 decembrie, ora 23:50

Solstițiul de iarnă 2027 – 21 decembrie, ora 04:42

Solstițiul de iarnă 2028 – 21 decembrie, 10:20

Solstițiul de iarnă 2029 – 21 decembrie, ora 09:52

Solstițiul de iarnă 2030 – 21 decembrie, ora 21:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *