Numeralul cardinal „unu” se scrie fara -l final. Acest detaliu il deosebeste de pronumele nehotarat „unul”. Asa ca voi spune corect: „Trei au ramas, UNU a plecat”. Nu UNUL a plecat. Dar voi spune: „UNUL a ramas, celalalt a plecat.”, atunci cand avem un pronume nehotarat. Observati ca in al doilea exemplu avem „unul” si „celalalt”, deci un context cu doua pronume nehotarate, iar in primul exemplu avem „trei” si „unu”. Deci numerele sunt aici importante ca informatie, asa ca in acest context „unu” este numeral.
Acum va dati seama ca este gresit sa spunem: „A cumparat trei trandafiri, doi albi si UNUL rosu”. Contextul ne arata ca avem de-a face cu numerale, asa ca forma corecta este „unu”, nu „unul”.
Numeralul cardinal si cel ordinal „doisprezece” si „al doisprezecelea” trebuie folosite la feminin, atunci cand se refera la substantive feminine. Asadar vom spune: ora douasprezece, nu doisprezece, douasprezece mii, nu doisprezece mii si clasa a douasprezecea, nu a doisprezecea. La indicarea datei insa, normele actuale sunt mai relaxate, adica se accepta si forma de masculin: „douasprezece mai” sau „doisprezece mai”.
Vezi si De unde provine expresia…”Mana cereasca…”
Numeralele „saptesprezece” si „optsprezece” se scriu si se pronunta in conformitate cu numeralele simple de la care sunt formate, fara alte vocale de sprijin. Deci nu spunem „saptisprezece, optusprezece sau optisprezece”. Simplu: Sapte-sprezece si opt-sprezece.
Cum indicam corect prima zi a fiecarei luni? „Intai Decembrie. Intai Mai”. Nu ”Unu Decembrie” sau ”Unu Mai”. Corect este sa folosim numeralul ordinal, nu cel cardinal.
In texte, numeralele se scriu cu cifre. Cu litere scriem adesea in documentele comerciale sau administrative, unde trebuie sa apara fara echivoc o anumita suma si in litere. Regula spune insa ca numeralele sub zece se scriu in general cu litere, iar cele peste zece, cu cifre, adica asa: „A cumparat 20 de romane si trei manuale.”. Se mai intampla insa la televizor sa scriem cu cifre in titluri, de exemplu: „3 masini avariate, 6 raniti”. Daca ne raportam la regula, e gresit, insa redactorii fac adesea aceasta alegere pentru a fi cat mai vizibil la lectura bilantul unui accident, iar uneori si din economie de spatiu.