Prima pagină » International » Opoziția din Turcia și-a desemnat candidatul la prezidențiale. Recep Tayyip Erdogan știe cu cine se va confrunta
Opoziția din Turcia și-a desemnat candidatul la prezidențiale. Recep Tayyip Erdogan știe cu cine se va confrunta

Opoziția din Turcia și-a desemnat candidatul la prezidențiale. Recep Tayyip Erdogan știe cu cine se va confrunta

06 mart. 2023, 22:40,
în International

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan știe acum cu cine se va confrunta în luna mai, în cele mai aprig contestate alegeri din 20 de ani de conducere: Kemal Kılıçdaroğlu.

După săptămâni de negocieri acerbe în care alianța de opoziție, formată din partide din spectrul politic de la stânga la dreapta, a ajuns aproape să se destrame, așa-numita coaliție „Tabelul celor șase” l-a ales oficial pe Kılıçdaroğlu drept candidat comun luni.

Principalul lider al opoziției a făcut un anunț după ce reprezentanții celor șase partide s-au întâlnit la Ankara, spunând că alianța populară va „conduce țara în consultare și acord unul cu celălalt”.

Opoziția din Turcia și-a desemnat candidatul la prezidențiale

Acordul în 12 puncte al coaliției, care a fost lansat imediat după discurs, prevede, de asemenea, că tranziția țării într-un sistem parlamentar va fi finalizată cât mai repede posibil.

Kılıçdaroğlu, care a condus Partidul Popular Republican (CHP) de centru-stânga de peste un deceniu, este un fost birocrat, în vârstă de 74 de ani, de la autoritatea de securitate socială a țării.

Supranumit „Gandhiul turc” pentru construcția sa ușoară și stilul său umil, este larg creditat cu succesele electorale recente ale partidului său.

Dar analiștii au pus la îndoială capacitatea lui de a reprezenta o amenințare reală pentru Erdogan, a cărui guvernare a fost în mare parte necontestată de la ascensiunea sa la putere în 2003, când a devenit prim-ministru.

Cu toate acestea, Erdogan nu a fost niciodată mai vulnerabil, deoarece cei 85 de milioane de oameni din Turcia se luptă cu o criză majoră a costului vieții și cu o inflație de două cifre, iar actualul președinte a fost, de asemenea, criticat pentru răspunsul său la cutremurele devastatoare care au ucis zeci de mii de oameni.

Kılıçdaroğlu este susținut de o coaliție de șase partide

Rezultatul alegerilor va fi urmărit cu atenție, în timp ce observatorii încearcă să stabilească dacă Erdogan – care merge pe o frânghie politică dificilă în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei – va împinge țara într-o direcție mai tradiționalistă, conservatoare din punct de vedere religios, sau dacă un nou lider va putea resetează relațiile deteriorate cu Occidentul.

Înaintea alegerilor generale, care urmează să aibă loc pe 14 mai, Kılıçdaroğlu este susținut de o coaliție de șase partide care a fost aproape să se prăbușească săptămâna trecută, în calitate de membru cheie al alianței – liderul Partidului Bun de dreapta (IYI) Meral Akşener — a spus că va părăsi coaliţia din cauza dezacordurilor privind alegerea prezidenţială comună.

Akşener a spus că îl va sprijini fie pe primarul Ankara, Mansur Yavaş, fie pe primarul de mare profil al Istanbulului, Ekrem Imamoğlu, în locul lui Kılıçdaroğlu.

În cele din urmă, ea s-a alăturat alianței luni, în urma unei propuneri ca cei doi primari să fie incluși pe bilet ca vicepreședinți. Cu toate acestea, în anunțul său, Kılıçdaroğlu a spus că liderii celorlalte cinci partide de opoziție incluse în coaliție vor fi numiți ca vicepreședinți ai săi.

În plus, acordul coaliției prevede că cei doi primari vor fi, de asemenea, numiți ca vicepreședinți cu atribuții specifice la momentul pe care Kılıçdaroğlu îl consideră potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *