Studenții și masteranzii din întreaga țară, cu vârste între 18 și 35 de ani, care doresc să urmeze o carieră didactică au acum ocazia de a participa gratuit la un program de dezvoltare profesională și practică pedagogică
Proiectul „Școala Tinerilor Profesori de Încredere”, lansat de Asociația Școala Încrederii, oferă o oportunitate valoroasă pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale și a celor verzi în educație, precum și un program de practică pedagogică. Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European+, se va desfășura până în august 2026 și are un buget de 4.701.518,60 lei.
Studenții și masteranzii pot participa gratuit la programul „Școala Tinerilor Profesori de Încredere” pentru dezvoltare profesională și practică pedagogică
Programul „Școala Tinerilor Profesori de Încredere” își propune să sprijine 280 de studenți din regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, oferindu-le stagii de practică în școli de aplicație, pe o perioadă de 24 de luni. Scopul este de a îmbunătăți relevanța formării profesionale și de a răspunde nevoilor pieței muncii prin creșterea calității și eficienței sistemului educațional. În plus, studenții vor beneficia de subvenții de 570 de lei pentru participarea la programul de practică și vor putea concura pentru premii de 140.000 de lei.
Studenții vor avea oportunitatea să urmeze un program de formare axat pe dezvoltarea competențelor antreprenoriale și verzi în educație, cu o durată de 70 de ore, care va include atât sesiuni online, cât și onsite. Printre temele abordate se numără managementul resurselor și al timpului, integrarea principiilor de sustenabilitate în educație, dezvoltarea competențelor digitale și crearea unor lecții interactive și eficiente.
Practică pedagogică și mentorat în școli
Un alt element esențial al proiectului este programul de practică pedagogică, care include 95 de ore de activități în școli, vizite educaționale, sesiuni de planificare a lecțiilor și mentorat direct din partea unor tutori experimentați. Acest program este gândit pentru a oferi studenților o experiență practică semnificativă în pregătirea lor ca viitori profesori.
„Proiectul «Școala Tinerilor Profesori de Încredere» vine în sprijinul studenților și masteranzilor, dar și în întâmpinarea profesorilor universitari, fiindcă numai împreună și completând ceea ce se învață în universități putem crea o comunitate mai mare și mai puternică care, ulterior, poate oferi cea mai bună experiență ca pedagog. Suntem încrezători în acest proiect, pentru că reprezintă contextul pedagogic, construit din mai multe direcții, pentru 280 de profesori ce vor deține resursele necesare și adaptate pentru copiii din învățământul preuniversitar”, a declarat Letiția Suciu, Director Executiv al Asociației Școala Încrederii.
Înscrierea în program este gratuită, iar studenții și masteranzii interesați sunt invitați să aplice până în noiembrie 2024. Proiectul „Școala Tinerilor Profesori de Încredere” reprezintă o oportunitate unică pentru tinerii care doresc să își construiască o carieră didactică solidă și să contribuie la schimbarea sistemului educațional din România.
Studenții și masteranzii din întreaga țară, cu vârste între 18 și 35 de ani, care doresc să urmeze o carieră didactică au acum ocazia de a participa gratuit la un program de dezvoltare profesională și practică pedagogică.