Prima pagină » Titlurile zilei » Operație rară la Iași. O tânără a născut, iar la câteva minute distanță a fost operată de cancer. O echipă multidisciplinară, formată din medici de la IRO și Maternitatea „Cuza Vodă”, a reușit să salveze atât mama, cât și copilul

Operație rară la Iași. O tânără a născut, iar la câteva minute distanță a fost operată de cancer. O echipă multidisciplinară, formată din medici de la IRO și Maternitatea „Cuza Vodă”, a reușit să salveze atât mama, cât și copilul

07 feb. 2023, 02:00, 7 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

O echipă multidisciplinară, formată din medici de la IRO și Maternitatea „Cuza Vodă”, a reușit să salveze viața unei paciente în vârstă de 36 de ani, care în săptămâna a douăzecea de sarcină a aflat că suferă de cancer de col uterin. În data de 26 ianuarie 2023, pacienta a trecut printr-o operație de cezariană care a fost urmată de histerectomie. În prezent, atât mama, cât și nou-născutul se află în afara oricărui pericol

Pacienta în vârstă de 36 de ani, originară din Suceava, are doi copii și era însărcinată în 20 de săptămâni când dr. Laura Coca, șefa secției obstetrică-ginecologie a Spitalului de Urgență Suceava, cea care îi urmărea sarcina, a sesizat că femeia este suspectă de cancer de col uterin. Medicul sucevean a trimis-o la Iași, la Maternitatea „Cuza Vodă”, pentru mai multe investigații, unde diagnosticul a fost confirmat.

Însărcinată în 20 de săptămâni, o suceveancă a aflat că are cancer de col uterin

 dr. Demetra Socolov

Prof. dr. Demetra Socolov, cea care a efectuat operația de cezariană, a precizat că meritul principal în ceea ce privește salvarea pacientei îl are medicul Nicolae Ioanid

Odată ce s-a confirmat că pacienta suferă de cancer de col uterin, medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași au trimis-o la Institutul Regional de Oncologie Iași, unde o comisie oncologică a decis că femeia poate urma două cure de chimioterapie cu pauză între ele. În data de 26 ianuarie 2023, la 35 de săptămâni de sarcină, pacienta a trecut printr-o operație de cezariană care a fost efectuată de prof. dr. Demetra Socolov, dr. Nicolae Ioanid urmând să efectueze histerectomia.

„Este vorba de o pacientă în vârstă de 36 de ani. Este la a treia sarcină, a fost diagnosticată la 20 de săptămâni, vârstă de gestație, cu cancer de col uterin. S-a alcătuit o comisie mixtă, formată din medic obstetrician, ginecolog, sub coordonarea prof. dr. Demetra Socolov, din partea obstetricienilor, și a doctorului Nicolae Ioanid, pe partea de ginecologie oncologică.

Această comisie s-a întrunit și a decis, în beneficiul pacientei, ca aceasta să urmeze două cure de chimioterapie cu pauză între ele. S-a hotărât, în beneficiul pacientei, în primul rând, să-i salvăm viața, dar și a copilului, să se practice cezariană segmentară. S-a extras un copil de 2.450 de grame, la 35 de săptămâni, care a primit, la naștere, nota 8. Mamei, după operația de cezariană, i s-a efectuat histerectomia. Maternitatea «Cuza Vodă» a putut și este capabilă să asigure aceste condiții deosebite de îngrijire.

Au venit medicii de la Oncologie, cu echipa de aici, a fost o mobilizare generală, de o echipă formată din obstetrician, ginecolog, oncolog, pentru salvarea mamei și, bineînțeles, a copilului. S-a format o echipă mixtă care să asigure asistența de calitate, cea mai optimă și cea mai bună pentru pacient. Maternitatea «Cuza Vodă» a putut și este capabilă să asigure aceste condiții de îngrijire”, a declarat dr. Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternității „Cuza Vodă” Iași.

Medicii de la IRO și Maternitatea „Cuza Vodă” au reușit să salveze și mama, și copilul

dr. Anca Bivoleanu

Odată ce s-a confirmat că pacienta suferă de cancer de col uterin, medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași au trimis-o la Institutul Regional de Oncologie Iași

Atât mama, cât și nou-născutul se simt bine. Mama își vizitează copilul și îl alăptează, medicii din cadrul Maternității „Cuza Vodă” Iași încurajând apropierea dintre mamă și copil. Deoarece s-a născut prematur, bebelușul necesită supraveghere și monitorizare până la 40 de săptămâni.

 „Mama este în stare bună, vine, în prezent, la copil, este în pauză de chimioterapie. A început să-i dea și puțin lăptic. Are o fetiță, are 12 zile, mănâncă câte 50 de mililitri de lăptic la fiecare masă. Analizele sunt în limite normale, este un copil echilibrat. Fiind prematur, până la 40 de săptămâni, necesită supraveghere și monitorizare, dar copilul este stabil și echilibrat.

La fel este și mama, este internată încă la noi, pe partea oncologică se ocupă de ea doamna doctor Simona Volovăț de la Institutul Regional de Oncologie, care este un medic de excepție. Urmărește pacienta sub aspectul afecțiunii ei oncologice. Mama vine la copil, îl ține în brațe, îl alăptează. Suntem spital-prieten al copilului, încercăm să încurajăm cât mai mult apropierea între mamă și copil, iar asta îi face mamei foarte bine din punct de vedere psihic. Putem spune că este un succes medical al echipei de la Oncologie și al echipei de la Spitalul «Cuza Vodă», dar și al echipei de neonatologie, deoarece noi ne ocupăm acum de copil”, a adăugat dr. Anca Bivoleanu.

Prof. dr. Demetra Socolov: „Cea mai mare intervenție a avut-o doctorul Ioanid, eu am făcut doar cezariana”

Prof. dr. Demetra Socolov, cea care a urmărit pacienta până la naștere și a efectuat operația de cezariană, a precizat că meritul principal în ceea ce privește salvarea pacientei îl are medicul Nicolae Ioanid, care a intervenit pentru extirparea uterului.

„Cea mai mare intervenție a avut-o doctorul Ioanid, eu am făcut doar cezariana și nu mi se pare normal să vorbesc eu despre asta. Deciziile s-au luat la IRO, domnul doctor a venit special ca să opereze pacienta, nu este normal să vorbesc eu în locul dumnealui. Pacienta are în continuare nevoie de îngrijirea medicilor de la IRO. Noi am rezolvat doar problema cu sarcina, cea mai importantă contribuție au avut-o cei de la IRO. Este o reușită, dar trebuie să vedem mai departe ce va fi, este totuși un neoplasm, noi sperăm să fie bine”, a declarat prof. dr. Demetra Socolov.

Reporterii BZI au luat legătura și cu dr. Simona Volovăț, care urmărește pacienta în ceea ce privește patologia oncologică, însă medicul oncolog a declarat că nu poate oferi mai multe detalii despre pacientă.

Astfel de cazuri, în care, după operația de cezariană, pacienta să treacă și prin histerectomie, sunt destul de rare, însă dr. Anca Bivoleanu a precizat că medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au mai avut, în trecut, astfel de cazuri, cu patologie canceroasă, dar nu la paciente cu cancer de col uterin, ci cu cancer de tiroidă.

dr. Simona Volovăț

Dr. Simona Volovăț urmărește pacienta în ceea ce privește patologia oncologică

Medicul Nicolae Ioanid: „La momentul optim s-a intervenit chirurgical: cezariană urmată de histerectomie radicală”

Dr. Nicolae Ioanid, cel care a realizat intervenția chirurgicală (histerectomie radicală cu limfadenectomie pelvină), a precizat că s-a mai confruntat cu cazuri de sarcină asociată cu cancer de col uterin.

Majoritatea fiind în trimestrul I, pacientele au optat pentru îndepărtarea, în aceeași operație, a uterului și a sarcinii. La o singură pacientă, intervenția a constat doar în îndepărtarea colului uterin, uterul gravid rămânând pe loc.

„În cazul de față a fost vorba de o gravidă, cu vârsta sarcinii la limita viabilității, la care s-a asociat un cancer de col uterin, confirmat histologic, tumora având dimensiunea maximă de 4,5 cm (examinare RMN). Cazul a fost analizat în cadrul comisiei oncologice de la IRO Iași. Având în vedere stadiul tumorii, prezența sângerării, vârsta sarcinii, opțiunea pacientei de a păstra sarcina, s-a hotărât următoarea schemă de tratament: chimioterapie, cezariană (când se consideră că fătul este la maturitate), histerectomie radicală.

Dr. Simona Volovăț a administrat 2 secvențe de chimioterapie și a monitorizat pacienta din punct de vedere oncologic. Monitorizarea sarcinii a fost efectuată la Maternitatea «Cuza Vodă» de către echipa doamnei prof. Demetra Socolov.

Când s-a decis că este momentul optim, s-a intervenit chirurgical: cezariană urmată de histerectomie radicală. Din fericire, ambele paciente, mama și fetița, sunt bine. Chimioterapia nu a influențat negativ produsul de concepție, dar a oprit sângerarea, a redus volumul tumoral, iar, la examenul anatomo-patologic, ganglionii limfatici nu au prezentat metastaze.

Dacă e să discutăm despre chimioterapie în timpul sarcinii, aceasta este total contraindicată în trimestrul I. Conform studiilor, cu anumite excepții (anticorpi monoclonali, antimetaboliți), în trimestrul II și, mai ales, în trimestrul III, chimioterapia poate fi administrată, riscurile nefiind semnificativ mai mari decât în populația generală.

Este un caz fericit, la rezolvarea căruia au contribuit echipa medicală multidisciplinară și, deopotrivă, pacienta”, a precizat dr. Nicolae Ioanid.

Din fericire, atât pacienta care a aflat că suferă de cancer de col uterin când era însărcinată în 20 de săptămâni, cât și copilul sunt bine în prezent.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *