Prima pagină » Sanatate » Operație de deviație de sept. Când se recomandă a fi făcută?

Operație de deviație de sept. Când se recomandă a fi făcută?

10 apr. 2025, 09:04,
în Sanatate

Operația de deviație de sept este una dintre cele mai des făcute de către medicii otolaringologi, adică cei care se ocupă de urechi, nas, gât.  Este o intervenție indicată în cazul deplasării septului față de linia mediană.

Este o problemă medicală care poate îngreuna respirația, motiv pentru care multe persoane au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a o remedia. Septoplastia este o intervenție chirurgicală în interiorul nasului pentru a îndrepta un sept deviat.

Cum îți dai seama că ai nevoie de o operație de deviație de sept?

Pentru a-ți da seama că ai nevoie de o operație de deviație de sept, trebuie să cunoști anumite detalii. În primul rând, important să știi câte ceva despre ce înseamnă această disfuncție a organismului tău.  Septul poate deveni deviat în urma unei leziuni, sau persoana se poate naște cu el așa. De cele mai multe ori, efectul este îngreunarea respirației pe nas. Intervenția este recomandată pentru îndepartarea polipilor nazali, tratarea sinuzitei cornice, oprirea sângerărilor nazale recurente, sau tratarea altor afecțiuni care blochează căile respiratorii nazale.

Persoanele care se confuntă cu această problemă, în general resimt următoarele simptome: dificultăți în a respira pe una sau ambele nări, dureri de cap, dureri faciale, congestive nazala, respirație zgomotoasă, sângerări nazale, sforăit, apnee în somn.

Pentru a-ți da seama că ai nevoie de o astfel de operație, înclină capul pe spate și privește într-o oglindă. Dacă nările sunt inegale sau dacă au două dimensiuni diferite, este posibil să ai o deviație de sept. Se poate, de asemenea, să îți dai seama făcând autotestul pentru septul deviat. Iată în ce constă. Foloseste degetul, ține închisă una dintre nări, apoi inspiră și observă fluxul de aer. Fii atent la cât de ușor sau dificil este să respiri prin acea nară. Acum, ține cealaltă nară închisă și repeat exercițiul. Dacă ai dificultăți în a respira prin una sau ambele nări, este posibil să ai o deviație de sept. Acest test este un instrument util pentru autotestare.

Ce trebuie să știi despre intervenție?

Atunci când deviația provoacă o obstrucţie deranjantă a uneia dintre fosele nazale și reduce cantitatea de aer necesară procesului respirației, este momentul să te gândești foarte serios la operație. Într-adevăr, există și opțiuni non-invazive, pentru cei cărora le este frică de această intervenție.

Operația constă în practicarea unei incizii intranazale (fără cicatrice vizibilă în exterior) și repoziționarea septului nazal în poziția corectă. Se face de obicei în același timp cu cea pentru micșorarea în dimensiuni a cornetelor nazale inferioare din rinita cronică hipertrofică. Reducția cu radiofrecvență a cornetelor reprezintă o metodă rapidă, minim invazivă, având ca efect reducerea volumului de mucoasă nazală de la nivelul cornetului inferior, oferind în timp o diminuare semnificativă a congestiei nazale și reducerea sforăitului. Cea mai importană  îmbunătățire este cea cu privire la respirație și calității vieții pacienților. Această intervenție nu are contraindicații și poate fi făcută doar cu anestezie locală, în funcție de recomandarea medicului. Poți alege să o faci indiferent de anotimp, deoarece temperature de afară nu are niciun impact asupra rezultatului. Trebuie să știi însă, că doar persoanele de peste optsprezece ani pot apela la această operație de deviație de sept. atât osul, cât și cartilajul trebuie să ajungă la punctul final de maturitate. Operația de deviație de sept nu este atât de înspăimântătoare, ea puând fi realizată fie în mod classic, fie prin landoscopie.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Călin Georgescu revine cu un nou mesaj video, al doilea în ultimele două zile: "Sistemul și ciocoii au rămas fără timp"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pizza napoletană, moștenirea Italiei. Povestea, tradiția și rețeta originală
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Andrada și Alex Bodi n-au mai ținut cont de nimic. Gesturile lor aruncă în aer triunghiul amoros în care Dan Alexa e victima
Playtech.ro
Pensia internaţională, acte necesare şi cum o obţii. Detalii importante pentru românii au muncit în Austria
Dailybusiness.ro
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`