Opera Națională Română Iași ar putea funcționa la Cinema ”Trianon”, clădire de pe strada Lăpușneanu. Conducerea municipalității ieșene a discutat la Ministerul Culturii despre noul sediu al Operei, proiect de câteva milioane de euro
Una dintre instituțiile de cultură din municipiul Iași ar putea funcționa într-un nou spațiu. Conducerea Primăriei a discutat la Ministerul Culturii despre un proiect legat de viitorul sediu al Operei Naționale Române Iași (ONRI), investiție de circa 10 milioane de euro.
Sediul nou al Operei ieșene ar putea fi deschis pe locul în care se află Cinematograful ”Trianon”, fostul ”Republica”, din zona centrală a orașului.
Opera Națională Iași, deschisă la Cinema ”Trianon”
Primarul Mihai Chirica a menționat că a fost luat în calcul spațiul de pe strada Lăpușneanu, aflat în prezent în conservare. În plus, și parcul de lângă cinematograf și Muzeul ”Unirii” ar putea fi integrat în noul sediu al Operei ieșene.
„Prima întâlnire a fost la Ministerul Culturii. Acolo am discutat cu Bogdan Ștefan Trîmbaciu, director al Unității de Management al Proiectelor, privind un nou sediu pentru Opera ieșeană. Am convenit să reluăm discuțiile la Iași până pe 10 februarie și să facem o vizită la Cinematograful «Trianon». Vom încerca să creionăm un proiect integrat, în care să fie incluse și zonele din jurul cinematografului”, a menționat primarul Mihai Chirica.
Se caută spațiu pentru sediul Operei
În calcul a intrat și o zonă de pe strada Elena Doamna pe care municipalitatea are o suprafață de teren. Totuși, în acea zonă sunt mai mulți proprietari, ceea ce complică proiectul.
„Vom vedea și amplasamentul de vizavi de Hotelul «Hampton» (fostul Hotel «Europa» – n.r.). Acolo sunt 16 proprietari și mai sunt unele neajunsuri de natură juridică și de natură arheologică, ținând cont de existența vestigiilor”, a mai spus primarul municipiului Iași.
Primăria Iași vrea să refacă și alte clădiri de pe strada Lăpușneanu.
Fonduri de la Guvern pentru noul sediu
Discuțiile legate de spațiul de la Cinematograful «Trianon» au fost luate în calcul încă din vara anului trecut. Ministerul Culturii a inclus noul sediu al Operei din Iași într-un cadru mai amplu. Guvernul a emis un memorandum legat de un mandat de negociere pentru un împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro.
Fondurile ar urma să fie alocate pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a fost aprobat de Guvern. Printre aceste clădiri se numără și sediul Operei Naționale Române Iași.
Lista proiectelor de la Ministerul Culturii
Propunerile Ministerului Culturii cuprind consolidarea, restaurarea şi modernizarea a 6 clădiri monumente istorice. Este vorba despre Muzeul Național de Istorie a României, Teatrul Național şi Opera Română din Cluj-Napoca, dar și fosta garnizoană militară a Timișoarei, în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste. În calcul intră și așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României, dar și vila și domeniul „Florica”, de la Ștefănești, județul Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”.
De asemenea, ministerul a luat în calcul conacul „Vârnav Liteanu”, de la Liteni, județul Suceava, precum și refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu”, din Craiova. Memorandumul cuprinde și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași, în calcul fiind luat și spațiul de la Cinema ”Trianon”.