Prima pagină » Eveniment-Social » Opera Națională din Iași își încântă spectatorii cu „Lacul lebedelor”, de Ziua Internațională a Dansului!

Opera Națională din Iași își încântă spectatorii cu „Lacul lebedelor”, de Ziua Internațională a Dansului!

27 apr. 2022, 02:00,
Violina GORCINSCHI, în Eveniment-Social

Pe 29 aprilie 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, Opera Națională Română din Iași sărbătorește 65 de ani de la nașterea Baletului Operei din Iași. Va fi pusă în scenă reprezentația „Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski și este dedicată membrilor fondatori și balerinilor care au dansat pe scena ieșeană de-a lungul timpului.

Opera Națională Română din Iași a anunțat spectacolul aniversar „Lacul lebedelor”, creată de renumitul compositor rus, interpretată de orchestră și de trupa de balet, de care ieșenii se vor putea bucura pe 29 aprilie 2022.

Maestrul Bogdan Chiroșcă va conduce reprezentația de la pupitrul dirijoral, iar coregrafia clasică este adaptată de artista emerită Ileana Iliescu. Cu această ocazie, au fost invitați și artiști din capitală, printre care și Cristina Dijmaru, prim-balerina Operei Naționale București, care va avea rolul principal.

sala de spectacol

Opera Națională Română din Iași sărbătorește 65 de ani de la înființarea secției de balet

Opera Națională Română din Iași celebrează 65 de ani de balet printr-un spectacol de proporții

Andrei Fermesanu, managerul interimar al Operei

Andrei Fermeșanu, managerul intermiar al Operei, dedică acest spectacol membrilor fondatori ai baletului ieșean

„Baletul Operei din Iași și-a început activitatea în 1957, cu un an mai târziu instituționalizării Operei. De atunci, neîntrerupt, a constituit un pilon de bază în propagarea artei coregrafice, dăruind un nume de primă importanță, cu expunere și recunoaștere națională și internațională. Am convingerea că energia dăruirii pe scenă a membrilor fondatori, de-a lungul anilor, va fi răsplătită cu aprecierea și neuitarea”, a declarat Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași.

Reprezentația de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, ce va avea loc de Ziua Internațională a Dansului pe 29 aprilie 2022, la ora 18:30, la Opera Națională Română Iași, este dirijată de Bogdan Chiroșcă și coordonată coreografic de Cristina Todi. Adaptarea coreografică a fost făcută de Ileana Iliescu, iar Adriana Urmuzescu a realizat scenografia.

Din distribuție fac parte invitata Cristina Dijmaru, prim-balerina Operei Naționale din București, în rolul lui Odette și Odile și Vlad Mărculescu, prim-balerinul operei ieșene, în rolul lui Siegfried. De asemenea vor avea debutul și trei dansatori, Miguel Costa ca Rothbart, Mălin Galan în rolul Bufonului și Roua Spătărescu ca Regina mamă.

Cristina Dijmaru, prim-balerina operei bucurestene

Rolul principal din „Lacul lebedelor” va fi interpretat de Cristina Dijmaru, prim-balerina de la Opera Națională din București

Ziua internațională a dansului, sărbătorită cu opera lui Ceaikovski

Vlad Marculescu, prim-balerinul operei din Iasi

Prim-balerinul din cadrul Operei Naționale din Iași, Vlad Mărculescu, va dansa cu ocazia aniversării de 65 de ani a baletului ieșean

În anul 1982, data de 29 aprilie a fost desemnată Ziua Internațională a Dansului, de către Comitetul de Dans al Institutului Internaţional de Teatru din cadrul UNESCO.

La Iași sărbătoarea este dublă, deoarece baletul Operei Naționale, împlinește 65 de ani de la înființare. Pentru aniversare Opera Națională Română Iași a programat unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriu, „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski.

Această operă este cunoscută pe plan internațional ca una dintre cele mai mai lucrări ale compozitorului rus, împletind sub orice dirijor și coregraf, o coloană sonoră de excepție ce face ca baletul oricărei opere să devină personaje de fantasmă. Povestea redată de artiști fiind una emoționantă ce scoate în evidență cele mai pure sentimente umane, în contradicție cu forțele răului. Povestea de dragoste a prințului Siegfried cu Odette, fiind una pe cât de puternică, pe atât de emoționantă, este influențată de tema blestemului dezlegat de dragostea adevărată.

Creația lui Ceaikovski este un balet clasic cu un prolog și patru acte, iar povestea se petrece în jurul unui palat.

Opera Națională Română din Iași își va fermeca spectatorii cu lucrarea „Lacul lebedelor”, compusă de Piotr Ilici Ceaikovski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *