Prima pagină » Actualitate » OPEC+ refuză să majoreze producția de petrol așa cum a cerut Occidentul
OPEC+ refuză să majoreze producția de petrol așa cum a cerut Occidentul

OPEC+ refuză să majoreze producția de petrol așa cum a cerut Occidentul

01 iul. 2022, 10:39,
BZI.ro, în Actualitate

OPEC+ a decis într-o ședință să îşi patreze planul de producţie de petrol, în pofida faptului că Occidentul a cerut creşterea acesteia. Occidentul a solicitat acest lucru pe fondul creșterii prețurilor la petrol. OPEC+ a crescut treptat producția de petrol dar nu conform solicitărilor țărilor occidentale.

Recent, Uniunea Europeană a impus un embargo pe petrolul din Rusia și caută alternative la acest lucru. Desigur, sunt mai multe țări membre ale UE care au adoptat o poziție diferită. Printre acestea aducem aminte cazul Ungariei care a afirmat răspicat faptul că fără resursele naturale din Rusia, economia ei va avea de suferi.

OPEC+ refuză să crească producția de petrol

OPEC+ a decis să-și păstreze producția de petrol pentru luna august în pofida cererilor venite de la alte țări care au dorit ca țările să îşi crească consistent producția. După reuniune, prețurile petrolului au scăzut cu 2%, dar prea puţin într-o perioadă în care toate țările sunt lovite de criză.  Concret, liderii țărilor OPEC+ au decis în videoconferinţa avută recent să îşi pătreze planurile de producție a petrolului, iar producția va fi mărită cu doar 648.000 barili pe zi.

Este bine de menţionat faptul că OPEC+ a crescut producția de petrol în ultimele luni, cu 400.000 de barili pe zi, iar la întâlnirea precedentă au stabilit creșterea menţionată mai sus.

Preţul petrolului Brent cu livrare în septembrie a scăzut joi cu 2,3%, la 109,83 dolari pe baril, până la ora 17:10 GMT (20:10 ora României).  Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol este o organizație internațională alcătuită din Algeria, Angola, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Gabon, Guineea Ecuatorială, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Republica Congo și Venezuela și Rusia, în organizaţie regăsindu-se cele mai mari producătoare de petrol din lume. Oricum, țărilor enumerate mai sus pare să le convină un preț crescut la petrol pentru că acest lucru înseamnă mai mult profit pentru ele.

Emiratele Unite Arabe susțin Rusia în OPEC+

Situaţia nu este una foarte confortabilă la nivel internaţional dacă e să ţinem cont de faptul că OPEC+ controlează o bună parte din producția mondială de petrol. Din aceste considerente, umanitatea este dependentă de importurile din țările care fac parte de organizație. Recent, Emiratele Unite Arabe și-au arătat susţinerea pentru Rusia. Contextul susţinerii a fost unul în care Occidentul a cerut scoaterea Rusiei din organizaţie ca parte a sancţiunilor generate de războiul din Ucraina. Oficialii din statul islamic au explicat ferm că Rusia este una dintre cele mai mari țări producătoare de petrol şi gaze, iar poziţia ei în grupare este sigură:

” Rusia va face parte întotdeauna din acest grup şi trebuie să o respectăm. OPEC+, când vorbesc cu noi, trebuie să vorbească inclusiv cu Rusia. Cine poate înlocui Rusia astăzi? Nu mă pot gândi la o ţară care poate într-un an, doi, trei, patru sau chiar 10 ani să înlocuiască 10 milioane de barili. Nu este realist” explica ministrul Energiei și Infrastructurii din Emiratele Unite Arabe.

Vom urmă cu  atenție cum vor evolua lucrurile în perioada următoare. Așadar, OPEC+ reacționează în contextul creșterii producției de petrol, iar acest lucru duce la o situaţie tensionată pe plan internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *