Prima pagină » Razboi în Ucraina » ONU: Impactul războiului este global şi sistemic
ONU: Impactul războiului este global şi sistemic

ONU: Impactul războiului este global şi sistemic

13 apr. 2022, 23:33,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a afirmat astăzi, 13 aprilie, la New York, faptul că un armistițiu general în scopuri umanitare „nu pare posibil actualmente” în Ucraina.

În momentul de față, ONU continuă să aștepte un răspuns din partea Rusiei cu privire la propunerile concrete de evacuare a civililor și garantarea transportului de ajutor umanitar în zonele de război, a menţionat Guterres, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Războiul din Ucraina a determinat o „furtună perfectă”

În paralel, secretarul general al ONU a subliniat faptul că războiul care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei de pe 24 februarie a determinat „o furtună perfectă” de crize la nivelul sectoarelor alimentar, al energiei și al finanțelor, care amenință să provoace distrugere, în mod special în economiile țărilor mai sărace.

„Impactul războiului este global şi sistemic. Până la 1,7 miliarde de oameni, dintre care o treime deja trăiesc în sărăcie, au devenit expuşi în cea mai mare măsură la perturbările sistemelor alimentar, energetic şi financiar ce generează creşterea sărăciei şi foametei”, a notat el, amintind între altele şi că 36 de ţări importă peste jumătate din grâu din Rusia şi Ucraina.

Creșterea prețurilor poate conduce la instabilitate politică și socială

Creşterea preţurilor la alimente şi energie, suprapusă pe datoria împovărătoare a multor state sărace, poate duce la instabilitate politică şi socială, a adăugat secretarul general al ONU.

„Lumea noastră nu-şi poate permite acest lucru. Trebuie să acţionăm acum”, a insistat Guterres, la lansarea primului raport al noului Grup de răspuns la situaţii de criză în plan alimentar, energetic şi financiar, creat la începutul războiului din Ucraina.

ONU a cerut, prin vocea secretarului general Antonio Guterres, încetarea imediată a războiului, ridicarea restricţiilor de export, investiţii în energii regenerabile şi susţinerea financiară a statelor în curs de dezvoltare.

Aproape 2.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului

Numărul deceselor înregistrate include 478 de bărbaţi, 308 de femei, 30 de fete şi 52 de băieţi, precum şi 71 de copii şi 953 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut, a precizat Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un comunicat.

”Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o zonă amplă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea şi sisteme de lansare cu rachete multiple, precum şi atacuri aeriene”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *