Prima pagină » International » ONU anunță impactul acordului privind exportul de cereale din Ucraina. Scad prețurile la alimente
ONU anunță impactul acordului privind exportul de cereale din Ucraina. Scad prețurile la alimente

ONU anunță impactul acordului privind exportul de cereale din Ucraina. Scad prețurile la alimente

09 aug. 2022, 22:59,
în International

Pe fondul rapoartelor privind livrarea de cereale ucrainene către țările dezvoltate, ONU constată o scădere a prețurilor la alimente în lume, a declarat marți, în cadrul unui briefing, reprezentantul oficial al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.

Răspunzând la o întrebare referitoare la rutele navelor cu cereale, care sunt trimise în principal în țările dezvoltate, reprezentantul biroului secretarului general al ONU a menționat că „este vorba despre tranzacții comerciale”.

În același timp, el a reamintit că Programul alimentar mondial al ONU intenționează să furnizeze cereale pentru nevoi umanitare din porturile din Ucraina.

„Dar să nu uităm impactul notabil pe care această tranzacție l-a avut asupra prețurilor mondiale la alimente”, a spus Dujarric.

El a reamintit că, anterior, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat o scădere a prețurilor mondiale la alimente în luna iulie, inclusiv la grâu, care, potrivit FAO, a fost parțial rezultatul unui acord privind cerealele.

Acordul, semnat după două luni de discuții

Acordul a încununat două luni de discuții mediate de ONU și Turcia, care au avut ca scop ceea ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit un „pachet” care să restabilească exporturile de cereale ucrainene și, în același timp, să ușureze livrările de cereale și îngrășăminte rusești, în ciuda sancțiunilor occidentale dure impuse Moscovei.

Guterres a declarat că acordul deschide calea către volume semnificative de exporturi comerciale de alimente din trei porturi ucrainene cheie – Odesa, Cernomorsk și Yuzhny, iar ONU va înființa un centru de coordonare pentru a monitoriza punerea în aplicare a acordului.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a mulțumit Turciei și a lăudat părțile rusă și ucraineană pentru că au depășit obstacolele, în deschiderea ceremoniei de semnare a acordului privind exportul de cereale, cu toate că reprezentanții Rusiei și Ucraineni nu au stat la aceeași masă, potrivit Reuters.

„Acesta este un acord pentru întreaga lume”, a spus secretarul general al ONU, António Guterres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *