Firma omului de afaceri Viorel Cozma s-a ocupat de asfaltarea cartierului Crucea Roșie din Iași. Locuitorii din zona care duce spre Grădina Botanică sunt nemulțumiți de calitatea lucrărilor. S-a asfalat doar strada principală, arterele lăturalnice fiind lăsate cu pământ și pietriș. Proprietarii caselor de pe străzile neasfaltate plătesc aceleași impozite ca cei care au asfalt. Primăria Iași doar a promis că va rezolva situația
Omul de afaceri Viorel Cozma, care controlează societatea Mecon Iași SRL, a trezit nemulțumirea locuitorilor din cartierul Crucea Roșie din Iași, locuit de mai multe familii bogate. Este vorba despre zona de case întinsă între Cimitirul Evreiesc și Grădina Botanică. În 2018, Primăria Iași a încheiat un contract cu firma controlată de Viorel Cozma în valoare de aproape 500.000 euro, fără TVA, pentru asfaltarea străzilor Sămănătorului, Olteniei și Transilvaniei. În primăvara anului 2020, lucrările au fost finalizate.
„Problema rețelei de străzi aflată într-o stare necorespunzătoare traficului auto este foarte gravă și se resimte acut la nivelul comunității locale. Traficul intens a dus la degradarea acesteia și la creșterea timpului de deplasare în localitate. Această realitate confirmă necesitatea modernizării de străzi urbane pentru a obține o viabilitate corespunzătoare a carosabilului”, se arată în descrierea din 2018.
Asfaltul turnat de firma omului de afaceri Viorel Cozma a început să se fărâmițeze, iar pe timp de ploaie canalele nu fac față
În cartierul Crucea Roșie de lângă Grădina Botanică, Mecon Iași SRL a turnat un asfalt care a început să se macine. Sunt porțiuni unde s-a trecut cu asfalt peste capacele de canal. Mai mult, pe strada Transilvania, trotuarele ajung să aibă o lățime și de 30 centimetri. Totodată, Primăria Iași nu a luat în calcul amenajarea unui parapet care să susțină pământul de lângă trotuare. Zilnic, pământul se varsă peste zona pietonală. Pe trotuarele din zonele menționate au fost montate pavele, dar la un moment dat constructorul s-a plictisit, a turnat doar beton.
„Problema este și cu firma care s-a lucrat. Canalele nu fac față pe timp de ploaie, capacele de canal sunt asfaltate. Lângă strada Transilvaniei se poate observa că este altă stradă care urcă și nu este asfaltată. Pietrișul curge la vale pe strada asfaltată. Noroc de un vecin care mai dă cu mătura”, a precizat, ieri, George Ursachi, în vârstă de 60 de ani, proprietar pe strada Nămoloasă.
Pe sistemul „a furat , dar a și făcut”, s-a asfaltat doar strada principală spre Grădina Botanică, cele lăturalnice fiind uitate
La comanda Primăriei Iași, firma omului de afaceri Viorel Cozma a asfaltat doar străzile principale din cartierul Crucea Roșie. Ca o bătaie de joc, pe cele lăturalnice s-a intrat doi, trei metri, după care lucrările au fost sistate.
„Nu este singura stradă. Este strada Bucovinei, când plouă se duce tot pietrișul la vale pe asfaltul proaspăt turnat. Mai sunt străzile Calafat, Cașin, Rovine și o parte din Călugăreni. Drumul a fost făcut pentru cei care și-au făcut vile înspre cimitirul Evreiesc. Ni s-a promis de la Primărie că vor asfalta după ce se va termina strada principală. Vă dați seama că a fost un răspuns în bătaie de joc, nu bagă ei utilaje mari pe acest tronson proaspăt asfaltat. Ne-am înțeles cu vecinii să mergem la Primărie, dar am ajuns doar trei. Problema este și cu firma care a lucrat. Canalele nu fac față pe timp de ploaie, capacele de canal sunt asfaltate. Pe timpul primarului Gheorghe Nichita am spus că pot să mor când voi avea asfalt în fața porții. E la fel ca la țară, drumul principal este asfaltat, cele secundare, nu. Eu plătesc aceleași impozite ca cei din Copou”, a declarat George Ursachi, de pe strada Nămoloasă.
O stradă din cartierul Crucea Roșie este de aproape 100 de ani îngropată în pământ și piatră, iar oamenii nu mai au speranță
Mai jos de strada Nămoloasă este și artera Calafat, care de fapt este un fundac. Firma lui Viorel Cozma a intrat doar pe o porțiune de 10 metri, lungimea acesteia fiind de aproape 100 metri. Laurențiu Popescu, în vârstă de 62 de ani, a povestit că locuiește în zonă de când s-a născut. Tot de atunci nicio autoritate nu a vrut să aloce fonduri pentru modernizare. Bărbatul a și protestat într-un mod original. A agățat de o poartă mesajul „strada Calafat există și plătește impozite”.
„Din 1930 este această stradă. Eu m-am născut în anul 1958. Domn’ primar nu era născut. M-a deranjat că proiectul nu a fost făcut corect. Iarna, primăvara, tot noroiul se duce pe stradă. Se duce la vale tot nisipul. Totuși ar trebui să se facă ceva”, a declarat Laurențiu Popescu.
Primăria Iași promite că străduțele uitate din cartierul Crucea Roșie vor fi asfaltate într-o etapă viitoare
Reprezentanții Primăriei au precizat că străzile omise din cartier vor fi asfaltate în perioada următoare.
„În următoarea etapă vom include și alte străzi în proiectare și execuție de lucrări. În ultimii ani am mers cu mai multe străzi odată. E mai ușor când sunt la pachet. Cu siguranță în viitoarele programări bugetare vom include și alte etape de asfaltare a străzilor din cartiere”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt la Primăriei Iași.
Conform contractului, lucrările de asfaltare au vizat o porțiune de 1.020 metri. Nu ar fi exclus ca lucrările să fie executate tot de firma lui Viorel Cozma.
Viorel Cozma a făcut milioane de euro din contractele încheiate cu instituțiile publice locale și din țară
Contractul de lucrări pentru cartierul Crucea Roșie este un mizilic. Prin Conest SA, societatea controlată tot de omul de afaceri Viorel Cozma, a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de 192.752.530 lei, adică 40,1 milioane euro, profit de 6,1 milioane lei, datorii de 107,1 milioane lei (nu au legătură cu datoriile la ANAF), cu un număr de 352 angajați. Informațiile pe anul 2019 nu sunt valabile, care ar trebui să fie mult mai mari. În ceea ce privește societatea Mecon Iași SRL, Viorel Cozma controlează societatea prin asociații Alin Ionuț Cozma și Adrian Marius Bubulac. În 2018, societatea a înregistrat o cifră de afaceri 26,8 milioane lei, profit de 276.391 lei, datorii de 13,5 milioane lei, cu 48 angajați.