Prima pagină » Titlurile zilei » Omul de afaceri Constantin Duluțe renunță la proiectul imobiliar de la fabrica Nicolina! Face loc celei mai moderne piețe agroalimentare din Iași. A oferit primele declarații despre investiția întinsă pe 5 hectare

Omul de afaceri Constantin Duluțe renunță la proiectul imobiliar de la fabrica Nicolina! Face loc celei mai moderne piețe agroalimentare din Iași. A oferit primele declarații despre investiția întinsă pe 5 hectare

08 ian. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Omul de afaceri vasluian nu mai este interesat de construirea blocurilor de locuințe colective în Iași. Pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina urmează să fie construită o piață agroalimentară modernă chiar lângă piața municipalității. Sunt prevăzute și clădiri de birouri. Constantin Duluțe a oferit cotidianului BZI primele declarații în legătură cu noul proiect

Schimbări de planuri pentru Constantin Duluțe, proprietarul amplasamentului unde a funcționat fosta fabrică Nicolina, pe strada Mitropolit Varlaam, nr.54. În 2018, omul de afaceri a plătit 40 de milioane de euro pentru cele 24 de hectare de pe amplasamentul fostei fabrici. Terenul a trecut prin portofoliul firmelor Sticknet Investment SRL și Nicolina Park SRL, ca până la urmă să ajungă la afaceristul vasluian, originar din comuna Cotnari județul Iași. Interesant este că vechii proprietari au investit și în elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Acesta prevedea construirea unui centru comercial și blocuri de locuințe colective cu regimul de înălțime de 2S+D+P+11E.

În ciuda faptului că în acea perioadă investițiile imobiliare erau pe val, s-a renunțat la investiție, iar proprietatea a fost vândută. Acum, nici Constantin Duluțe nu este interesat de vechiul proiect. Mai mult, în luna decembrie a anului 2020 a obținut de la Primăria Iași un certificat de urbanism pentru edificarea unui proiect total diferit. Documentul prevede o piață agroalimentară, dar și o zonă comercială. Asta implică și reorganizarea circulației rutiere în zonă. Proiectul ar urma să se întindă pe o suprafață de 5,1 hectare.

Constantin Duluțe spune că are suficiente fonduri pentru susținerea proiectului

Investiția este anunțată prin societatea Utilave – Prest SRL, din județul Vaslui, una dintre multele entități ale afaceristului. Contactat telefonic de reporterii BZI, Constantin Duluțe a explicat că, în acest moment, se lucrează la alaborarea unui nou PUZ.

„Deocamdată este prematur să vorbim despre detalii, nu mă pot pronunța. Intenționeaz să fac o piață acolo, niște construcții cu funcțiuni comerciale și birouri. Avem în vedere și construirea unui cămin pentru studenți. Acum se lucrează la masterplan. Voi face ce va fi corect și rentabil. Există și posibilitatea să schimb proiectul. Este un proiect care s-ar potrivi și comunității. Până acum nu am fost încurcați de comunitate. Eu nu sunt sub presiune, pentru că nu am bani de la bănci, am banii mei”, a declarat Constantin Duluțe.

Nu a fost înaintată o sumă orientativă privind investiția de la fosta fabrică Nicolina. Vânzarea activelor Nicolina a început în 2007 la inițiativa Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Licitațiile au fost câștigate de către Concept Investment și Real Estate Development.

Omul de afaceri spune că a fost afectat de pandemie ca toți antreprenorii

Întrebat de activitatea curentă, Constantin Duluțe nu a lăsat impresia că a fost afectat prea tare de pandemia de COVID-19.

„Ca peste tot. Am în desfășurare un proiect în București cu 300 de apartamente. Am afacere cu energie, dar prețul a scăzut de la 200 de lei la 140 de lei pe MWh”, a mai spus omul de afaceri.

A realizat o tranzacție spectaculoasă după ce a vândut Agricost Brăila, cel mai mare producător agricol din România, cu aproximativ 250 de milioane de euro. Cumpărator a fost fondul de investiții Al Dahra Holding. Compania lui Duluțe avea în Insula Marea Brăilei o suprafață de 57.000 de hectare de teren agricol, luată în arendă, pentru care primea o subvenție anuală de 10 milioane de euro. Firmele lui Constantin Duluțe mai gestionează parcul eolian din localitatea Codăești, județul Vaslui, producătorul de vin Domeniile Averești (650 hectare de viță-de-vie). În 2019, revista Forbes îl cota pe Constantin Duluțe ca ocupantul locului 24 în Top 300 al celor mai bogați români.

Proiect imobiliar important în apropierea proprietății lui Constantin Duluțe

În vara anului 2020, la Primăria Iași a fost dezbătut alt PUZ, pentru inițierea unui proiect imobiliar important, ce aparține societății Agroland Capital SA. Pe o suprafață de 2,5 hectare situată pe amplasamentul fostei fabrici Iasitex, cumpărată contra sumei de 37 de milioane de lei, ar urma să fie construire 12 clădiri. Deoacamdată, proiectul a fost supus doar dezbaterii publice. Conform documentului, sunt menționate patru clădiri cu regimul de înălțime P+8, două P+4, trei P+10, un imobil P+16 și două cu regimul de înălțime P+20.

De precizat că, în Comisia de Urbanism, s-a impus dezvoltatorilor ca locurile de parcare să fie amenajate în subsol. Nici vorbă de o asemena intenție în proiectul menționat, cel puțin la secțiunea planșelor. În descrierea proiectului apar subsoluri și demisoluri, care contrazic partea grafică. Proiectul este împărțit în două subzone. În zona M1 cu o suparafață de 13.240 metri pătrați s-a propus un procent de ocupare a terenului (POT) de 45 la sută și un coeficient de utilizare a terenului (CU) 4. Aici vor fi construite blocurile cu 20 etaje. În zona M2, indicatorii urbanistici arată un POT de 45 la sută cu un CUT de 2.50, la o suprafață de 12.247 metri pătrați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *