Prima pagină » Coronavirus » OMS spune că acest tratament trebuie oprit! Semnalul de alarmă tras de specialiști
OMS spune că acest tratament trebuie oprit! Semnalul de alarmă tras de specialiști

OMS spune că acest tratament trebuie oprit! Semnalul de alarmă tras de specialiști

20 nov. 2020, 13:03,
BZI.ro, în Coronavirus

OMS spune că acest tratament trebuie oprit. Pacienților internați în spital cu COVID-19 nu le este recomandat medicamentul antiviral remdesivir, indiferent de cât de gravă este starea acestora. Până în prezent, nu există nicio probă care să arate că el ameliorează supravieţuirea, ori că permite evitarea ventilării artificiale.

Organizația Mondială a Sănătății a luat această decizie în urma avizului panelului său de experţi – ale cărui concluzii sunt publicate în revista medicală BMJ.

OMS spune că acest tratament trebuie oprit!

Specialiștii subliniază ”posibilitatea unor importante efecte secundare” ale acestui medicament, dar şi ”preţul său relativ important şi implicaţiile logistice”, întrucât el este ”necesar să fie administrat intravenos”.

Acest tratament a fost folosit inițial împotriva febrei hemoragice Ebola, remdesivirul este vândut de către laboratorul Gilead sub numele comercial Veklury.

Pe 3 iulie acesta a devenit primul medicament împotriva covid-19 care a primit o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţa europeană. Medicamentul prezintă mai mult entuziasm în America de Nord decât pe Bătrânul Continent. În Franţa, Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) a stabilit că interesul medicamentului – sau ”serviciul medical făcut” – este ”slab”.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat la 2 octombrie că va studia semnalări potrivit cărora ”probleme renale acute” ar putea avea legătură cu administrarea remdesivir.

Cercetătorii de la OMS își bazează concluziile pe analiza a patru teste clinice internaţionale care compară eficienţa a diverse tratamente şi care au inclus 7.000 de pacienţispitalizaţi cu covid-19.

Semnalul de alarmă tras în urma studiilor. OMS spune că acest tratament trebuie oprit!

Studiul după care OMS a luat decizia de a transmite oprirea acestui tratament datează din luna octombrie și a fost efectuat în 30 de țări. Potrivit acestuia, remdesivirul nu şi-a dovedit beneficiile în privinţa reducerii mortalităţii.

Un alt studiu publicat la sfârşitul lumii mai în revista americană New England Journal of Medicine, el reduce – uşor – durata restabilirii bolnavilor de covid-19 spitalizaţi – de la 15 la 11 zile în medie.

Cercetătorii de la OMS subliniază că nu se poate spune, în acest stadiu, că remdesivir nu are niciun beneficiu.  faptul că eficienţa să nu a fost dovedită şi posibilele inconveniențe – posibile efecte secundare şi preţul – i-a determinatsă nu-l recomande.

La sfârşitul lui octombrie, Gilead anunţa că remdesivirul i-a adus deja 900 de milioane de dolari în trimestrul trei.

Cercetătorii au descoperit cât timp este contagios un pacient infectat cu COVID-19

Un aspect foarte dezbătut la nivel global între experții din domeniul sănătății este contagiozitatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Și aceasta deoarece nu exista o părere unanimă în acest sens.

Cercetătorii din medicină par să fi ajuns la o părere comună cu privire la perioada de contagiozitate a persoanelor care au coronavirus. Astfel, potrivit unui studiu publicat recent în revista de specialitate The Lancet, persoanele infectate SARS-CoV-2 sunt contagioase în primele nouă zile după apariția simptomelor COVID-19, transmite Global News.

„Descoperirile noastre sunt în concordanță cu studiile de urmărire a contactelor care sugerează că majoritatea evenimentelor de transmitere virală apar foarte devreme și mai ales în primele cinci zile de la debutul simptomelor, indicând importanța autoizolării imediat după începerea simptomelor. La pacientii cu simptome non-severe, perioada de infecțiozitate ar putea fi de până la 10 zile de la debutul simptomelor”, a declarat Muge Cevik, de la Universitatea din St. Andrews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *