Prima pagină » Coronavirus » OMS oferă lămuriri. Se ia coronavirusul de pe alimente?
OMS oferă lămuriri. Se ia coronavirusul de pe alimente?

OMS oferă lămuriri. Se ia coronavirusul de pe alimente?

14 aug. 2020, 23:00,
Antonia Ceausu în Coronavirus

OMS oferă lămuriri. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că noul coronavirus nu poate fi transmis prin alimente. Această rectificare a venit imediat după ce China a anunțat că a găsit virusul pe câteva alimente de import.

„Nu credem că noul coronavirus se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive(…)Totuşi, ştim că (virusul) poate rămâne o vreme pe suprafeţe şi am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă în sectorul alimentar(…)Oamenii nu trebuie să se teamă nici în privința alimentelor, nici a ambalajelor alimentare sau a lanţului alimentar(…)Alimentaţia noastră în ceea ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului(…)Nu trebuie exacerbate astfel de informaţii, oamenii se tem deja destul de pandemie”, a declarat cercetătoarea Maria Van Kerkhove, citată de AFP.

Virusul SARS-CoV-2 este încă „viabil” în aer la aproximativ 5 metri de un pacient infectat

SARS-CoV-2, viabil si la 5 metri de infectat. Transmiterea coronavirusului 2 cu sindrom respirator sever acut (SARS-CoV-2) a fost asociată de mult timp cu picături respiratorii atunci când o persoană tuseste, strănuta sau vorbește. Recent, dovezile au arătat că particulele de virus SARS-CoV-2 pot rămâne în aer sub formă de aerosoli, făcându-l să se răspândească mai repede.

Acum, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida evidențiază rolul jucat de aerosolii SARS-CoV-2 în transmiterea bolilor. Pe măsură ce pandemia crește și se răspândește pe tot globul, mulți oameni de știință au sugerat că, în afară de picăturile respiratorii, transmisia aeriană este posibilă în răspândirea SARS-CoV-2. Recent, OMS a spus că transmisia aerosolului este confirmată, în special în zonele care nu sunt bine ventilate. Anterior, OMS a spus că transmisia aeriană este posibilă numai în spitale prin proceduri medicale care implicau eliberarea de aerosoli, inclusiv nebulizare și aspirație.

Transmiterea aerosolului se produce atunci când mai multe picături respiratorii produc aerosoli microscopici, măsurând aproximativ mai puțin de 5 um, prin evaporare și când o persoană respiră, tuse, strănut sau vorbește. Oamenii ar putea inhala aerosoli, care pot provoca infecții. Aerosolii conțin virusul într-o cantitate suficientă pentru a provoca infecția.

Studiul publicat pe serverul de preimprimare medRxiv arată că pacienții cu simptome respiratorii de COVID-19 produc aerosoli în absența procedurilor generatoare de aerosoli care conțin SARS-CoV-2 viabile. Acești aerosoli pot conține virusul și pot provoca transmiterea agentului patogen cauzator de boli.

SARS-CoV-2, viabil si la 5 metri de infectat

Pentru a ajunge la descoperirile lor, echipa a colectat probe de aer din salonul de spital a doi pacienți COVID-19, dintre care unul a avut o infecție respiratorie activă cu un tampon nazofaringian pozitiv pentru SARS-CoV-2. Cercetatorii au folosit probe de aer VIVAS, iar probele au fost supuse RT-qPCR si culturii de virus, potrivit news-medical.net.

Rezultatele testelor au arătat că un virus viabil a fost izolat de probele de aer care au fost colectate la aproximativ 2 până la 4,8 metri distanță de pacienți. Secvențele genomului din noua tulpină de coronavirus izolate din materialul colectat de eșantioanele de aer au fost identice cu cele izolate din tamponul pacientului cu infecție activă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *