Prima pagină » Coronavirus » OMS, despre vaccinarea anti-COVID-19: Când trebuie făcută a doua doză de vaccin

OMS, despre vaccinarea anti-COVID-19: Când trebuie făcută a doua doză de vaccin

06 ian. 2021, 10:16,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății a venit cu noi precizări în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19. Reprezentanții OMS au reacționat după ce mai multe state europene și-au manifestat intenția de a amâna administrarea celei de-a doua doze din vaccinul anti-COVID-19 din motive de stocuri insuficiente.

OMS precizează că acest lucru se poate face doar în condiții excepționale și recomandă administrarea celor două doze de vaccin într-un interval de 21-28 de zile.

Administrarea celei de a două doze de vaccin, într-un interval de 21-28 de zile

Cererea de vaccinuri împotriva coronavirusului a crescut semnificativ, în condițiile în care Guvernele adoptă noi restricții și măsuri de lockdown pentru a limita răspândirea virusului, în special a noii tulpini, notează Reuters.

Chiar și așa, SAGE (n.r – Grupul Experților de Consultanță Strategică pentru Imunizare) recomandă administrarea a două doze de vaccin într-un interval de 21-28 de zile.

„SAGE a făcut o prevedere pentru ca țările aflate în circumstanțe excepționale privind aprovizionarea cu vaccin și situații epidemiologice deosebite să întârzie administrarea celei de-a doua doze pentru câteva săptămâni, pentru a maximiza numărul de persoane care beneficiază de o primă doză”, a declarat Alejandro Cravioto, președintele Grupului Strategic de Experţi Consultanţi în Imunizare (SAGE), într-un briefing de presă online.

Mărirea intervalului de timp dintre cele două doze de vaccin este acceptabilă

Directorul general al SAGE, Joachim Hombach, susține că mărirea intervalului de timp dintre cele două doze de vaccin Pfizer este totuși acceptabilă pentru ţările care nu pot aplica recomandarea principală.

„JCI, autoritatea care face recomandări de acest tip din Marea Britanie, a acordat o flexibilitate de până la 12 săptămâni, ţinând cont de circumstanţele specifice cu care se confruntă ţara. Recunoaştem în totalitate că ţările pot considera că trebuie să fie mai flexibile în ceea ce priveşte administrarea celei de-a doua doze. Dar este important de reţinut că există foarte puţine … date empirice din studiile care stau la baza acestui tip de recomandare”, a precizat Joachim Hombach.

România a primit încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

România a primit miercuri dimineață, 6 decembrie, încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19. Acestea fac parte din cota pe care ţara noastră o are repartizată pentru luna ianuarie prin  mecanismul comun al Uniunii Europene.

Dintre acestea, 40.000 de doze au fost aduse la Bucureşti cu o aeronavă care a aterizat miercuri dimineaţă pe Aeroportul Henri Coandă şi vor fi transportate la Institutul Cantacuzino. Restul vor ajunge în Timişoara şi Cluj.

Când ar trebui să înceapă cea de-a doua etapă de vaccinare

Aceasta este cea de-a treia tranşă de vaccin care ajunge în România. Prima a fost de 10.000 de doze, iar a doua de 140.500. Până la finalul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin.

România ar trebui să înceapă la mijlocul lunii ianuarie cea de-a doua etapă de vaccinare. Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populaţia generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esenţiale şi nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie. Aceasta, în condiţiile în care înainte trebuie să se încheie cea de-a doua etapă, care include aproximativ 5,5 milioane de oameni.

„În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul. Însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare.” a spus Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *