Prima pagină » International » OMS, despre situația actuală de Covid-19: „Nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii”
OMS, despre situația actuală de Covid-19: „Nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii”

OMS, despre situația actuală de Covid-19: „Nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii”

06 oct. 2021, 11:53,
Roxana Butuc, în International

Directoarea programului de combatere a maladiei infecţioase COVID-19, Maria Van Kerkhove, și care face parte din Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a făcut declarații ieri 5 octombrie, despre situația pandemică.

Conform acesteia, pandemia cauzată de noul coronavirus nu este nici pe departe ținută sub control. Aceasta a făcut acest anunț, după ce mai mulţi oameni au credința că pandemia este pe final, fiind aproape de a fi învinsă.

OMS spune că pandemia de coronavirus nu a ajuns să fie ținută sub control

Maria Van Kerkhove, specialistea americană de la OMS, în epidemiologie şi boli emergente, afirmă că săptămâna trecută au fost raportate 3,1 milioane de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 şi 54.000 de decese ce au fost asociate maladiei COVID-19. Aceste cifre au fost raportate la nivel mondial, nsă există suspiciunea că aceste cifre ar fi mai mari de atât.

„Situaţia se află încă într-o dinamică incredibilă. Iar ea este dinamică, deoarece nu deţinem controlul asupra acestui virus”, a postat Maria Van Kerkhove  pe conturile de pe reţelele de socializare ale OMS.

Conform spuselor specialistei în epidemiologie, este o naivitate din partea oamenilor să creadă că am ajuns la finalul pandemiei și că ne pregătim să scăpăm de aceasta. Mai este un drum lung până acolo iar asta din cauza instrumentelor pe care le dispun la ora actuală.

„Încă nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii. Însă unde anume mai exact… nu ştim deocamdată, pentru că, sincer, nu folosim instrumentele de care dispunem în prezent pentru a ne apropia de sfârşitul ei”, a adăugat specialista americană.

Maria Van Kerkhove vorbește și despre situația alarmantă în care în timp ce oamenii mor în spitalele aglomerate alții se comportă ca și cum pandemia de coronavirus nu ar exista.

„În anumite oraşe, vedem secţii de terapie intensivă şi spitale saturate, precum şi oameni care mor, în timp ce pe străzi oamenii se comportă ca şi cum pandemia a fost complet învinsă”, a spus Maria Van Kerkhove.

Maria Van Kerkhove acuză dezinformarea. Majoritatea deceselor au fost la persoane nevaccinate

Aceasta a mai declarat faptul că majoritatea deceselor sunt persoane care nu au fost vaccinate. Aceste declarații, conform acesteia sunt susținute de datele pe care țările responsabile au grijă să le comunice.

„Ratele de spitalizare şi de deces sunt de departe” cele mai ridicate „în rândul celor care nu au fost vaccinaţi”, a afirmat aceasta.

Maria Van Kerkhove aruncă o parte din vina acestor decese asupra campaniilor de dezinformare care slăbesc încrederea oamenilor în vaccin, rezultatul fiind nevaccinarea populației.

„Rezultatul este că mulţi oameni continuă să moară. Nu putem să îndulcim această realitate”, a declarat specialista.

OMS a făcut calculele pentru următoarele luni

Situația pandemică este analizată în continuare de Organizația Mondială a Sănătății, conform datelor acestora, se arată care va fi evoluția pandemiei de coronavirus în următoarele 3-18 luni.

„Avem încă grupuri mari de indivizi care nu sunt vaccinaţi, fie pentru că nu au acces la vaccinuri, fie pentru că refuză să se vaccineze sau nu pot fi vaccinaţi, astfel încât putem în continuare să asistăm la recrudescenţe ale pandemiei”, a afirmat experta americană.

Experta americană declară vis-a-vis de acest Covid-19 faptul că situația va fi în cele din urmă pusă sub control, însă prezența lui este una de durată.

„Posibilitatea de a eradica virusul sau chiar de a elimina definitiv acest virus la nivel mondial a fost pierdută încă de la început. Ea a fost pierdută pentru că nu am atacat, la nivel mondial, acest virus pe cât de viguros ar fi fost posibil”, a concluzionat Maria Van Kerhove.

Situația pandemică din România

Amintim faptul că în data de 5 octombrie 2021, pe teritoriul României în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.037 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 246 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Începând cu data de 27 septemebrie 2021, în România a început vaccinarea cu doza 3.

”Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *