Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comunicat, marți, evaluarea sa cu privire la interdicțiile generale de călătorie instituite de tot mai multe state, în contextul apariției și răspândirii noii variante Omicron.
Astfel, OMS apreciază că aceste restricții nu vor împiedica răspândirea Omicron. Organizația a cerut statelor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor, relatează AFP, citată de Agerpres .
”Interdicțiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internațională și sunt o povară grea asupra vieților și mijloacelor de subzistență.
În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând țările să semnaleze și să facă schimb de date epidemiologice și de secvențiere”, a indicat OMS într-un document tehnic, conform sursei citate.
Descoperirea Omicron a declanșat temeri la nivel global că actualele vaccinuri anti-COVID s-ar putea dovedi ineficiente în fața noii variante și că pandemia de COVID-19 declanșată în urmă cu doi ani s-ar putea prelungi.
Cât de repede se răspândește varianta Omicron
Cercetătorii au apelat la o metodă mai puțin cunoscută pentru a stabili viteza cu care se propagă noua variantă de coronavirus iar concluzia a fost că Omicron se răspândește, într-adevăr, repede.
Profesorul Cristian Apetrei, de la Centrul pentru Cercetări Vaccinale din cadrul Universității Pittsburgh, SUA, a analizat rezultatele unui studiu făcut la Pretoria, în Africa de Sud.
Metoda utilizată presupune monitorizarea nivelurilor de virus din apele reziduale și este considerată una dintre cele mai eficiente pentru determinarea situației epidemiologice într-o regiune, spune profesorul Apetrei.
Cercetătorul român a constatat că, în numai câteva săptămâni, încărcăturile virale din apă au ajuns aproape de nivelul valorilor de vârf constatate în timpul infectării cu varianta Delta.
Olanda a confirmat primul caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2
Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată în Olanda înaintea celor două zboruri sosite săptămâna trecută din Africa de Sud având la bord pasageri purtători ai virusului, au precizat marţi oficiali olandezi din domeniul sanitar, potrivit Reuters. Cel puţin 14 persoane la bordul unor curse aeriene dinspre Johannesburg şi Capetown au sosit pe aeroportul Schiphol din Amsterdam pe 26 noiembrie infectate cu noua tulpină, a precizat Institutul naţional pentru Sănătate Publică (RIVM), scrie Agerpres.
”Am descoperit varianta Omicron de coronavirus în două probe pentru testare care au fost prelevate pe 19 noiembrie şi 23 noiembrie”, a precizat RIVM.
”Nu este clar dacă aceste persoane au vizitat Africa Meridională”, scrie Agerpres.
Descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanşată în urmă cu doi ani.
Circa 61 din peste 600 de pasageri din zboruri provenind din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv la COVID-19 şi au intrat în carantină după ce au sosit în Olanda vinerea trecută. Autorităţile olandeze au început demersuri pentru a contacta şi testa alţi 5.000 de pasageri care au călătorit dinspre Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe. În Olanda, duminică au intrat în vigoare măsuri anti-COVID-19 mai riguroase pentru a stăvili ratele zilnice de cazuri, peste 20.000, şi a uşura presiunea asupra spitalelor.