Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » OMS, despre Covid-ul lung: știm că se vindecă, poate dura mult
OMS, despre Covid-ul lung: știm că se vindecă, poate dura mult

OMS, despre Covid-ul lung: știm că se vindecă, poate dura mult

02 feb. 2021, 16:06,
BZI.ro, în Sanatate

Organizația Mondială a Sănătății a indicat că este timpul să rezolvăm misterul Covid-ului lung, acest simptom persistent al infecției cu coronavirusul Sars-CoV-2, despre care se știe relativ puțin.

După infecția cu Sars-CoV, unii oameni suferă de o formă cronică de Covid-19, cu simptome care persistă luni de zile după infecție. Oboseală, dificultăți de respirație, căderea părului, erupții pe piele. Există multe manifestări.

Se știe relativ puțin despre această formă cronică de Covid, cunoscută în mod obișnuit sub numele de Covid lung. În fața lipsei studiilor pe acest subiect, au fost create mai multe asociații de pacienți cu scopul de a avansa cunoștințele pe această temă și de a-i sprijini pe cei afectați.

Desi în prezent cerceteaza originile coronavirusului Sars-CoV-2, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a recunoscut Covid-long ca fiind o patologie reală, și-a anunțat dorința de a investiga in amanunt.

„Este timpul să începem să rezolvăm misterul lui Covid-ului lung, un aspect al pandemiei care devastează milioane de vieți”, a declarat pentru AFP șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Dacă vaccinurile și variantele de virus monopolizează atenția mass-media, Covid-ul lung „merită o atenție urgentă similară”, a declarat Janet Diaz, șefa echipei clinice a OMS responsabilă pentru răspunsul la Covid-19, într-un interviu acordat Agenției France Presse.

Specialistul amintește că încă nu știm ce este Covid-ul lung sau de ce unii oameni vor suferi de el, în timp ce alții observa că toate simptomele dispar după câteva zile până la săptămâni.

OMS, despre Covid-ul lung: știm că se vindecă, poate dura mult

Pe 9 februarie, OMS va organiza primul seminar virtual dedicat Covid-ului pe termen lung, care va reuni clinicieni, cercetători și experți pentru a găsi o definiție a bolii, a-i da un nume formal și a armoniza metodele de studiu.

„Este o patologie care trebuie descrisă mai bine, trebuie să știm câte persoane sunt afectate, trebuie să înțelegem mai bine cauza, astfel încât să putem îmbunătăți prevenirea, gestionarea și modalitățile de tratare”, a comentat Janet Diaz.

Covid-ul lung este cu atât mai confuz pentru comunitatea științifică, deoarece nu privește neapărat persoanele cu risc de formă severă de Covid-19. Forma cronică a Covid-19 pare să afecteze toate grupele de vârstă, chiar și tinerii. Și simptomele variază foarte mult de la persoană la persoană și în timp.

„Chiar acum avem probabil suficiente date [care descriu Covid-ul lung] pentru a începe să punem piesele puzzle-ului laolaltă”, a spus Janet Diaz, care îi îndeamnă pe cei afectați să „păstreze speranța. Oamenii au uneori simptome pentru foarte mult timp, dar știm că se vindecă, poate dura mult, dar se vindecă”, spune ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *