Prima pagină » Coronavirus » OMS avertizează în legătură cu vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca: „Nu renunțași la acest vaccin!”

OMS avertizează în legătură cu vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca: „Nu renunțași la acest vaccin!”

09 feb. 2021, 11:47,
Cristian Zavastin, în Coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează țările în legătură cu vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca. Reprezentanții OMS au militat împotriva eliminării vaccinului produs de AstraZeneca după mai multe eșecuri, insistând că acesta rămâne un instrument important, care salvează viețile.

Vaccinul AstraZeneca este în prezent parte a Covax, care a fost creat pentru a procura vaccinuri Covid-19 și pentru a asigura distribuția echitabilă a acestora în întreaga lume.

„Este mult prea devreme pentru a renunța la acest vaccine. Este absolut crucial să folosim instrumentele pe care le avem cât mai eficient posibil”, a spus Richard Hatchett, care conduce Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI).

Șeful OMS, lobby pentru vaccinul AstraZeneca

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este de părere că toate concluziile trase în legătură cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca s-a făcut în mod clar bazat pe niște știri.

„Au existat câteva avertismente importante, indicând în special dimensiunea redusă a studiului, cu doar 2.000 de participanți. Sunt, într-adevăr,necesare mai multe cercetări“, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful OMS al vaccinurilor, , este de părere că alte studii arată că vaccinul ar putea avea un „impact semnificativ împotriva bolilor severe”, inclusiv cu varianta B.1.351 a virusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în Africa de Sud.

„Experții și-au exprimat o viziune foarte pozitivă cu privire la continuarea utilizării vaccinului, inclusiv în condițiile în care circulă alte variante. Există necesitatea continuării monitorizării tuturor vaccinurilor Covid și, eventual, a adaptării acestora pentru a lupta mai bine cu noile variante dacă se constată că sunt necesare din punct de vedere științific”, a menționat Kate O’Brien.

Michael Ryan, directorul executiv al Programului de urgenţă sanitară al OMS a declarat că sarcina principală a vaccinurilor este acum aceea de a reduce numărul spitalizărilor şi al deceselor. Şi mi se pare că în acest moment datele ne arată că asta fac toate vaccinurile.

„Vor fi poate necesare o a doua şi a treia generaţie de vaccinuri pentru a reuşi mai mult. Bazându-mă pe experienţa mea în combaterea unora din cele mai mortale boli, cred că în gestionarea crizei este vorba de a face ceea ce putem imediat”, a spus Michael Ryan.

Probleme pentru vaccinul AstraZeneca

Autoritățile din mai multe țări europene au refuzat să autorizeze vaccinul pentru utilizarea în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani – de departe cea mai vulnerabilă grupă de vârstă pentru boala Covid-19, formă gravă – din cauza lipsei datelor care dovedesc eficacitatea acestuia în rândul persoanelor în vârstă.

Vaccinările cu AstraZeneca au fost oprite în Africa de Sud după ce autoritățile au luat decizia să nu mai imunizeze populația cu vaccinul produs de compania anglo-suedeză.

Decizia autorităților africane a fost luată după ce testele au arătat că vaccinul nu oferă o protecție foarte bună în cazul tulpinii sud-africane a virusului SARS-CoV-2. Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, vaccinul nu oferă decât o protecție minimă împotriva cazurilor ușoare și medii de infectare cu tulpina sud-africană a virusului.

Ministrul Sănătății din Africa de Sud a spus că Guvernul așteaptă sfaturi de la specialiști după ce testele făcute la Universitatea Witwatersrand au arătat rezultate dezamăgitoare în ceea ce privește efectele vaccinului AstraZeneca.

Autoritățile din Africa de sud intenționau să folosească doze AstraZeneca pentru imunizarea angajaților din sănătate. Până la urmă, aceștia vor fi vaccinați cu vaccinuri Johnson & Johnson și Pfizer, susțin jurnaliștii de la Reuters.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *