Investigațiile au relevat faptul că o parte din personalul angajat de Organizația Mondială a Sănătății în timpul unui focar de Ebola în Republica Democrată Congo a comis abuzuri sexuale.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a cerut scuze marți femeilor și fetelor care au fost victime ale abuzurilor sexuale ale personalului angajat de organizație pentru a face față focarului de Ebola din Republica Congo între 2018 și 2020.
„Îmi pare rău pentru ce vi s-a făcut de către persoane angajate de OMS pentru a vă servi și a vă proteja. Este preocuparea mea cea mai prioritară ca agresorii să nu fie iertați, ci făcuți responsabili”, a afirmat el.
21 de angajați suspecți că au comis abuzuri
În cadrul unei conferințe de presă, a fost prezentat raportul unei comisii de anchetă, care a dezvăluit că cel puțin 21 de angajați sunt suspectați că au comis aceste abuzuri.
Raportul precizează că cel puțin 63 de femei și fete au fost victime ale abuzurilor sexuale. În plus față de suspecți, sunt menționați alte 62 de persoane de diferite naționalități, deși numele sau datele personale ale acestora nu au fost făcute publice.
Adhanom Ghebreyesus s-a declarat responsabil pentru „eșecurile din sistem” care au condus la aceste evenimente nefericite, înregistrate în provinciile Kivu de Nord, Kivu de Sud și Ituri (nord-estul țării). În plus, a promis reforme pentru ca aceste incidente să nu se mai repete.
Printre alte măsuri, el a menționat că suspecții au fost concediați și vor fi împiedicați să se întoarcă la muncă în OMS sau în alte birouri ale Organizației Națiunilor Unite sau care au legătură cu aceasta.
El a spus că vor fi luate măsuri disciplinare împotriva celor care ar fi putut face greșeli la recrutarea angajaților sau împotriva personalului care știa faptele și nu le-a raportat.
El a adăugat că datele suspecților vor fi predate autorităților din Republica Democrată Congo și ale altor țări de origine ale acestor persoane, astfel încât acestea să poată efectua anchete penale.
Fapte stabilite în anchetă
După un an de investigații, comisia (co-prezidată de ministrul afacerilor externe și dezvoltare socială al Nigerului, Aïchatou Mindaoudou și activista pentru drepturile omului Julienne Lusenge) a putut stabili că unora dintre victime li s-au promis locuri de muncă în schimbul unor relații sexuale. În multe cazuri nu le-au primit niciodată.
Altele au raportat că au fost hărțuite pentru a-și păstra locul de muncă sau concediate pentru că au refuzat să întrețină relații sexuale.
Potrivit comisiei, agresorii au impus întreținerea de relații sexuale fără utilizarea metodelor de contracepție, ceea ce ar putea conduce la apariția de sarcini nedorite, nașteri premature și avorturi. Până acum câteva femei abuzate au fost forțate să avorteze.
Fostul ministru al Justiției din Mali și membru al comisiei, Malick Coulibaly, a adăugat că abuzurile au avut loc în hoteluri și case închiriate, iar autorii au profitat de situația economică precară pe care o aveau majoritatea victimelor.
Focarul de Ebola din Republica Democrată Congo a fost înregistrat între august 2018 și iunie 2020. 3.400 de persoane au fost infectate și 2.300 dintre ele au murit. Este considerat al doilea cel mai grav focar al acestei boli din istorie.