Prima pagină » Coronavirus » OMS anunță renunțarea la un medicament din tratamentul anti-COVID-19
OMS anunță renunțarea la un medicament din tratamentul anti-COVID-19

OMS anunță renunțarea la un medicament din tratamentul anti-COVID-19

18 iun. 2020, 15:47,
BZI.ro, în Coronavirus

OMS anunță renunțarea la un medicament din tratamentul anti-COVID-19. Reprezentanții Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS) au declarat că a decis să oprească testele clinice cu hidroxiclorochină în calitate de potenţial tratament pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi. OMS a ajuns la concluzia că acest medicament antimalarie nu reduce rata lor de mortalitate, relatează AFP.

„Probele interne aduse de Essai Solidarity/Discovery, probele externe aduse de Essai Recovery şi probele combinate aduse de aceste două teste în mare parte aleatorii, puse împreună, sugerează că hidroxiclorochina – când e comparată cu tratamentele obişnuite ale pacienţilor spitalizaţi pentru COVID-19 – nu are ca rezultat reducerea mortalităţii acestor pacienţi”, a declarat doctorul Ana Maria Henao Restrepo, de la OMS, în cursul unei conferinţe de presă virtuale la Geneva, transmite OMS.

Studiul european Discovery evaluează eficacitatea a patru tratamente împotriva COVID-19. Conform Recovery, primul test clinic major – realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie – care a livrat rezultate, hidroxiclorochina „nu are efect benefic” în materie de COVID-19.

„Pe baza acestor analize şi a studiului probelor produse (…), după deliberări, s-a concluzionat că hidroxiclorochina va fi retrasă din Essai Solidarity”, a spus doctorul Ana Maria Henao Restrepo.

OMS anunță renunțarea la un medicament: Nu era un tratament anti-COVID-19

Ana Maria Henao Restrepo a subliniat totuşi că decizia de a opri testele asupra pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 nu viza folosirea sau evaluarea acestei molecule în calitate de tratament preventiv al bolii cauzate de noul coronavirus.

Anunţul survine la două zile după ce autorităţile sanitare americane au retras autorizaţia de a folosit în urgenţă două tratamente antipaludice contra COVID-19, clorochina şi hidroxiclorochina, promovate de preşedintele Donald Trump.

Franţa, unde un medic controversat, Didier Raoult, a apărat hidroxiclorochina, a interzis utilizarea acesteia la 28 mai împotriva COVID-19.

Hidroxiclorochina, eliminată în SUA

Hidroxiclorochina nu va mai fi folosită pentru tratarea coronavirusului în SUA. Administrația americană pentru controlul medicamentelor a anunțat retragerea substanței din schemele de tratament pentru COVID-19, anunță CNN.

Hidroxiclorochina era folosită ca remediu de urgență în tratarea unor simptome provocate de coronavirus, iar ultimele studii și cercetări au stabilit că aceasta nu ar fi eficientă pentru COVID-19. Chiar FDA, Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite, a comunicat oficial că hidroxiclorochina și clorochina nu sunt eficiente în a trata COVID-19.

În aceste condiții, FDA va retrage autorizația care permitea folosirea lor în tratamentul coronavirusului. Mai exact, după evaluarea cercetărilor actuale cu privire la aceste medicamente, FDA a hotărât că ele nu îndeplinesc „criteriile statutare” pentru autorizarea folosirii lor, arată comunicatul FDA, citat de CNN și preluat de Digi24.

„FDA a concluzionat că, bazat pe aceste informații, nu mai este rezonabil să credem că substanțele hidroxiclorochină și clorochină sunt eficiente în tratarea COVID-19, dar nici beneficiile acestor medicamente nu sunt mai mari decât riscurile potențiale și cunoscute”, se arată în comunicatul instituției.

Hidroxiclorochina rămâne valabilă în utilizarea sa de bază, ca medicament antimalarie. Substanța a fost promovată intens de președintele Statelor Unite ca posibil leac pentru noul coronavirus. Trump a menționat inclusiv ca ia medicamentul preventiv. Ulterior, o persoană a murit după ce a consumat dezinfectant de acvarii care conținea un compus de clorochină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *