Prima pagină » International » OMS anunță că un vaccin nu este suficient pentru a face virusul să dispară: „Va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”

OMS anunță că un vaccin nu este suficient pentru a face virusul să dispară: „Va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”

16 nov. 2020, 20:15,
Bianca Rebegea în International

Pentru a micșora entuziasmul tuturor privind producția vaccinului împotriva COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății a făcut câteva precizări. El este de părere că restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus ar trebui să fie menținute, fiindcă doar în acest fel putem ajunge la oprirea pandemiei. Astfel, cu un vaccin nu se face primvară, ci trebuie să respectăm în continuare toate măsurile, pentru a putea face virusul să dispară.

”Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”, a afirmat şeful OMS, cu prilejul consiliului executiv al agenţiei, la care de această dată a fost prezent în sală, după ce intrase în carantină la 2 noiembrie în urma contactului cu o persoană depistată pozitiv la coronavirus. În acest interval, Tedros a continuat să-şi exercite atribuţiile de la distanţă.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: „Aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze”

În privința vaccinului, atât directorul general al OMS, cât şi adjuncţi ai săi s-au luptat din greu pentru a tempera optimismul apărut acum o săptămână, după ce laboratoarele Pfizer şi BioNTech au făcut marele anunț că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

”La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste”, a subliniat Tedros.

”Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze”, a avertizat el, îndemnând să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc.

Pandemia a pus stăpânire în majoritatea țărilor din Europa, forțând autoritățile să impună noi măsuri, pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. Mai mult, și în Statele Unite numărul de cazuri a crescut alarmant în numeroase state ale federației.

Inventatorul vaccinului anti-COVID-19 este de altă părere

Ugur Sahin, inventatorul vaccinului anti COVID-19, a făcut afirmații despre impactul pe care îl va avea vaccinul asupra pandemiei de coronavirus. Ugur Sahin este de părere că numărul de infectări se va reduce considerabil la vară, iar viața are șanse de a se întoarce la normal iarna viitoare, potrivit BBC.

Profesorul Ugur Sahin, cofondator al BioNTech, are speranța că vaccinul ar putea reduce la jumătate transmiterea virusului, rezultând o „reducere majoră a cazurilor”.

Acum o săptămână, BioNTech și co-dezvoltatorii Pfizer au declarat că analiza preliminară a arătat că vaccinul lor ar putea împiedica mai mult de 90% dintre oameni să ia Covid-19. La teste au participat aproximativ 43.000 de persoane.

Ugur Sahin: „Sunt foarte încrezător că transmiterea între oameni va fi redusă“

Profesorul Ugur Sahin afirmă că se așteaptă la analize suplimentare pentru a arăta că vaccinul va reduce transmiterea, dar și că va opri simptomele care se dezvoltă la o persoană vaccinată.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea între oameni va fi redusă printr-un astfel de vaccin extrem de eficient – poate nu 90%, dar poate 50% – dar nu ar trebui să uităm că și asta ar putea duce la o reducere majoră a răspândirii pandemiei”, a declarat Ugur Sahin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *