OMS a vorbit despre valul trei al pandemiei de COVID-19. Un specialist din cadrul organizației anticipează un al treilea val al pandemiei în Europa, la începutul lui 2021. Cercetătorii susțin că în lipsa unor măsuri adecvate vom ajunge în această situație inevitabil.
David Nabarro, anticipează că în Europa va avea loc un al treilea val al pandemiei, la începutul anului 2021, dacă guvernele vor repeta greşelile care au dus la cel de-al doilea val de îmbolnăviri.
OMS a vorbit despre valul trei al pandemiei de COVID-19
Nabarro crede că începutul de an 2021 va veni în Europa cu un al treilea val al pandemiei de coronavirus.
”Nu au construit infrastructura necesară în timpul lunilor de vară, după ce au adus sub control primul val. Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, a spus David Nabarro.
Britanicul a candidat în anul 2017 pentru funcția de director general al OMS fără succes însă.
Care este situația în Europa cu noul coronavirus
Ultimele estimări arată faptul că în Europa a avut loc pentru o scurta perioada de timp o scădere a numărului de infecții cu noul coronavirus. Din nefericire însă, numărul a început din nou să crească în țări precum Germania şi Franţa. Elveţia şi Austria au mii de cazuri zilnic, în timp ce Turcia a raportat un număr record de 5.532 de cazuri.
David Nabarro a evidenţial Elveţia, care a permis skiatul, dar cu purtarea măştii în gondole, în timp ce Austria a închis staţiunile. Nabarro a spus că Elveţia ar putea ajunge la ”un număr foarte ridicat de îmbolnăviri şi decese”.
”După scăderea ratelor de infectare, şi vor scădea, atunci vom putea să fim cât de liberi dorim să fim. Dar acum, ar trebui să fie deschise staţiunile de ski? În ce condiţîi?”, a declarat Nabarro publicaţiei Solothurner Zeitung.Nabarro a lăudat reacţia unor ţări asiatice, precum Coreea de Sud, unde infecţiile sunt în prezent la un nivel relativ scăzut: ”Oamenii sunt angajaţi total, au un comportament care fac dificilă transmiterea virusului. Păstrează distanţa, poartă măşti, se izolează când sunt bolnavi, îşi spală mâinile şi suprafeţele. Protejează grupurile vulnerabile”.Nabarro a spus şi că Asia nu relaxează restricţiile prematur.
“Trebuie aşteptat până când numărul cazurilor este scăzut şi rămâne scăzut. Reacţia Europei a fost incompletă”, a arătat acesta.
Când ar urma să apară în România
Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că Executivul pe care îl conduce se pregătește și pentru un posibil val trei al pandemiei de coronavirus.
“Facem eforturi constante pentru a ne pregăti, pentru a face faţă şi mai bine. Puteţi vedea că am făcut progrese. Sigur, nu pot să zic că sunt progresele chiar la nivelul nevoilor, dar am făcut progrese pe linie”, a declarat Ludovic Orban.
Dupa o vizita facuta luni seara alaturi de primarul general al Capitalei la mai multe spitale, Ludovic Orban a afirmat:
“Cu siguranță ar fi trebuit (n.r. – mărit cuantumul amenzilor). În perioada stării de urgență s-a văzut eficacitatea, însă amenzile ne-au fost anulate de CCR și au spus că doar Parlamentul poate decide ca acestea să fie mărite. Parlamentul a stabilit actualul nivel al amenzilor”, a spus Ludovic Orban.
Fac apel să înţeleagă că este mult mai uşor să nu te îmbolnăveşti decât să treci prin boală. Am văzut cazuri grave, am văzut secţii de terapie intensivă, bine e să nu se ajungă acolo”, a adăugat primul ministru.