Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că rata de imunizare a populației trebuie să fie de minim 60% pentru combaterea virusului COVID-19. Oficialul OMS a precizat că doar atunci se vor reduce infecțiile..
Directoarea Departamentului de vaccinuri din cadrul OMS, Katherine O’Brian, susține că această valoare a ratei se bazează pe mai multe studii. Aceasta a subliniat, totuși, că rata actuală necesară de imunizare va deveni mai clară odată ce se vor afla mai multe informații despre vaccinurile testate până acum.
„Este foarte important să începem să obținem mai multe informații”, a adăugat O’Brian.
În România, imunizarea în masă se va produce după cel puțin un an
Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară, a atras atenția, într-un interviu pentru B1.ro, că pe măsură ce ne apropiem de iarnă, iar sistemul imunitar devine mai slăbit, rata de contagiozitate cu COVID-19 va crește foarte mult. Astfel, secțiile de ATI riscă să fie suprasolicitate.
Cât despre imunizarea în masă, expertul susține că „nu se va produce prea curând”.
„O să apară într-un an sau doi, nu prea repede. Până atunci, vom trece prin mai multe tragedii. Mai mult personale decât la nivel de populație. La scară națională sunt foarte puține decese, sub 1%. Când lovește pe cineva apropiat, e 100%”, a precizat dr. Lorand Savu.
Respectarea măsurilor de prevenire este vitală
Cu toate acestea, este vital, potrivit specialiștilor, să fie respectate măsurile de prevenire. În caz contrar, rata îmbolnăvirilor va scăpa de sub control iar spitalele nu vor mai face față.
„Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil”, a declarant și medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.
Al treilea val de COVID-19 va lovi Europa la începutul anului 2021
„Europa s-ar putea confrunta cu un al treilea val al pandemiei de coronavirus la începutul anului 2021, dacă guvernele vor repeta greșelile care au dus la apariția celui de-al doilea val în acest an”, a avertizat David Nabarro, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății.
Acesta susține că autoritățile din statele europene au ratat ocazia de a construi infrastructura necesară pentru a face față unei reveniri mult mai agresive a valului de infectări.
„Nu au construit infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au adus primul val sub control. Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, a declarat David Nabarro într-un interviu pentru ziarul elvețian Solothurner Zeitung.