Prima pagină » Culinar » Omleta Menemen – Cum se pregătește acest preparat tradițional turcesc

Omleta Menemen – Cum se pregătește acest preparat tradițional turcesc

14 mart. 2022, 13:24,
BZI.ro, în Culinar

Omleta Menemen nu este foarte cunoscută în rândul românilor, însă este un preparat extrem de popular printre turci. Acesta este un preparat foarte vechi, tradițional al Turciei și se spune că rețeta a luat naștere în orașul Menemen din provincia Izmir, iar de aici îi vine denumirea.

Aceeastă omletă se poate găsi în două variante și anume cea doar cu ouă și legume sau cea care conține și carne tocată, care se numește kiymali menemen.

Rețeta turcească vă va da pe spate, iar papilele gustative se vor bucura de un dans minunat al aromelor. Această omletă este foarte nutritivă și sățioasă, iar gusturile se combină foarte frumos, oferind o savoare deosebită.

Menemen, rețetă – Ce ingrediente sunt necesare pentru această omletă specială

Chiar dacă trebuie să pregătim diverse ingrediente pentru această rețetă, se merită! De asemenea, timpul de preparare este foarte scurt, deci nu necesită foarte mult efort. La final, veți vedea că este un preparat simplu, însă destul de complex față de omleta românească.

Pentru două porții de omletă turcească Menemen, vom avea nevoie de patru sau cinci ouă de dimensiuni potrivite. Pentru această omletă ne trebuie legume cât mai colorate, cu nuanțe diverse. Aceasta are și un aspect delicios și bogat, însă gustul ne va da pe spate, cu siguranță. De obicei, legumele folosite pentru Menemen sunt roșiile, ardeiul verde sau cel galben (sau amândouă, dacă așa preferați) și ceapa. Vom avea nevoie de aproximativ 2 roșii potrivite, sau 3-4 mai mici. Acestea trebuie să fie cât mai coapte! Este bine să adăugăm și câteva lingurițe de pastă de tomate.

Putem pregăti un ardei verde sau unul galben, iar dacă doriți, puteți adăuga câte puțin din amândouă feluri. Vom mai avea nevoie de o ceapă de dimensiune potrivită, nici prea mare, însă nici prea mică. Dacă vă place mâncarea picantă, puteți adăuga și câteva bucăți de ardei iute sau puțin fulgi de chilli. Pentru a condimenta preparatul, ne putem folosi de clasicele noastre, și anume sarea și piperul. Alături de acestea, mai putem adăuga puțin oregano uscat. Trebuie să pregătim și foarte puțin ulei, pentru când vom pune amestecul în tigaie.

Omleta Menemen – Cum se prepară aceasta

Putem începe prin a spăla foarte bine legumele. După aceea, le putem lăsa la scurs. Următorul pas constă în a tăia ardeiul cubulețe, iar ceapa trebuie să o tocăm destul de mătunt. Acestea se vor pune la călin în tigaie. Veți vedea ce important este acest pas și cât de multă aromă va aduce preparatului. Trebuie să fim atenți la ceapă pentru ca aceasta să nu se ardă!

Roșiile trebuie decojite și apoi tocate foarte mărunt. După aceea, le putem adăuga în tigaie alături de pasta de tomate. Tot acum, putem adăuga și sarea, alături de celelalte condimente (piperul, oregano, și dacă ați optat pentru această opțiune, fulgii de chilli).

Cât timp se călesc legumele (nu mai mult de 8 minute), putem pregăti ouăle. Le batem într-un vas separat, iar apoi le turnăm în tigaie, lângă legume.  Este important ca ouăle bătute să acopere legumele. Amestecăm constant după ce observăm că omleta începe să se prindă. Trebuie să stea pe foc încă 2 sau 3 minute, nu mai mult!

Așadar, omleta Menemen este un preparat turcesc foarte popular și sațios, plin de arome. Acesta se servește cât este încă cald.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *