Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Omega-3, rol protector împotriva Covid-19: în ce alimente se găsește
Omega-3, rol protector împotriva Covid-19: în ce alimente se găsește

Omega-3, rol protector împotriva Covid-19: în ce alimente se găsește

28 ian. 2021, 14:11,
în Sanatate

Un studiu american a sugerat că omega 3 poate reduce riscul formelor severe ale infectiei cu noul tip de coronavirus care declanseaza boala Covid-19. Acești acizi grași polinesaturați ar putea atenua răspunsul inflamator excesiv care apare la unii pacienți infectați.

Omega 3 sunt implicate în buna funcționare a retinei, a creierului și a sistemului nervos. Aceste lipide au un impact pozitiv asupra sănătății inimii. Acestea reduc în special tensiunea arterială la persoanele cu tensiune arterială crescută, cantitatea de trigliceride din sânge și mortalitatea cardiovasculară.

Omega 3: acestea ar reduce riscul formelor severe de Covid-19

Potrivit unui studiu recent american, persoanele cu un indice omega 3 ridicat au mai puține șanse să moară din cauza unei forme severe de Covid-19. Această cercetare a fost publicată în revista comercială Prostaglandine, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (PLEFA).

În scopul studiului, oamenii de știință au observat probe de sânge de la 100 de pacienți spitalizați la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, Statele Unite. Acești pacienți au fost infectați cu Covid-19 și 14 persoane au murit. Potrivit cercetătorilor, datorită proprietăților lor antiinflamatorii, omega 3 ar proteja impotriva formelor severe de coronavirus și ar reduce riscul de deces.

Oamenii de știință au admis, totuși, că cercetările lor au avut limitări, dar au clarificat că „acest studiu pilot susține dovezile extinse pentru efectele antiinflamatorii ale EPA și DHA (doi acizi grași polinesaturați) și sugerează cu tărie că acești acizi grași marini disponibili nutrițional ajuta la reducerea riscului de complicații în boala Covid-19.”

„Un răspuns inflamator excesiv, numit „furtună de citokine”, este manifestarea fundamentală a formei severe de Covid-19. Acizii grași omega-3 (DHA și EPA) au proprietăți antiinflamatorii puternice, iar acest studiu oferă dovezi că acesti acizi grași pot atenua această furtună de citokine”, au subliniat oamenii de știință, potrivit Femme Actuelle.

In ce alimente se găsește omega 3

Omega 3 sunt esențiale pentru buna dezvoltare a corpului, dar nu sunt produse de organism. Acești acizi grași polinesaturați sunt sintetizați dintr-un precursor, acid alfa-linolenic (ALA) găsit în alimente. Aceste lipide sunt conținute în mod special în alimente derivate din plante terestre și produse de origine animală. Putem găsi omega 3 în:

lactate
carne rosie
ouă
nuci
ulei de rapita
ulei de in
ulei de soia
somon
ton
macrou
hering
sardine

Produsele lactate, carnea roșie și ouăle furnizează o mare majoritate a aportului de omega 3. Cu toate acestea, acestea au un conținut mai scăzut de acizi grași decât uleiurile sau peștele gras, dar sunt consumate mai regulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *