Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat reluarea olimpiadelor și concursurilor școlare.
„Am introdus anul acesta și recunoașterea pentru olimpiadele de robotică, pentru olimpiadele de creativitate și de inovare”. Este vorba de 76 de olimpiade și concursuri internaționale și 34 naționale.
„După o perioadă de întrerupere de doi ani a tuturor olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale, am semnat în această seară Ordinul de ministru prin care aceste olimpiade și concursuri școlatre pot fi reluate.
76 de olimpiade internaționale și 34 naționale
El precizează că este vorba de un număr de 76 de olimpiade și concursuri internaționale, la care se adaugă 34 de olimpiade și concursuri naționale recunoscute de Ministerul Educației.
„Sunt două anexe. În prima anexă sunt cele care sunt recunoscute și finanțate de MEC. De asemenea, alături de olimpiadele clasice, de matematică, de chimie, fizică, am introdus anul acesta recunoașterea pentru olimpiadele de robotică, pentru olimpiadele de creativitate și de inovare. Consider că este un lucru important. Ministerul va susține inclusiv financiar organizarea acestor olimpiade și concursuri. Mai mult, avem în vedere, pe baza experienței acumulate în perioada crizei sanitare, posibilitatea de organizare în format online, dacă situația o va impune”, conchide Cîmpeanu.
Ministrul Sorin Cîmpeanu, mesaj clar pentru profesorii care vor majorarea salariilor
„Este simplu! Este în programul de guvernare, este în proiectul Românie Educată, la care cei care lucrăm ținem foarte mult să se aplice. Toate aceste solicitări sunt prevăzute. Nu există redresarea sistemului de educație, reforma adevărată în sistemul de educație fără un sistem de salarizare motivant pentru cadrele didactice. Suntem exact în perioada în care discutăm de construcția bugetului pe anul 2022”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
„Eu v-am spus punctul de vedere al Ministerului Educației, care va solicita și aplicarea legii 153, care va solicita toate aceste creșteri salariale și alocarea de resurse pentru educație. Discuția cu Ministerul Finanțelor este în curs, pentru că avem și acele asumări ale României, este vorba de un deficit bugetar de 5,84% pe cash și de 6,2% pe ESA, pentru anul acesta, de 4,8 pentru anul 2022, de 4,8 pe ESA pentru 2023 și de 2,4% deficit pe 2024. În acest context, se pun toate aceste solicitări și vom vedea cum reușim să le satisfacem. În orice caz, punctul de vedere al Ministerului Educației este foarte clar!”, a mai spus ministrul.