Olanda este singura țară din UE care nu a început vaccinarea anti-COVID-19. Autoritățile olandeze au decis să devanseze cu două zile începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Inițial, debutul campaniei de vaccinare era programat să aibă loc vineri.
Personalul spitalicesc în contact cu pacienţii de COVID-19 va fi primul care va beneficia de vaccin, alături de lucrătorii din azilele de bătrâni din sudul ţării, au anunţat autorităţile sanitare.
„Începutul vaccinării împotriva COVID-19 este devansat cu două zile” în raport cu data precedentă anunţată, de vineri, 8 ianuarie, a anunţat Ministerul Sănătăţii după o întâlnire cu autorităţile sanitare.
Lentoare în campania de vaccinare anti-COVID-19
De la începutul vaccinării în Europa pe 27 decembrie, lentoarea anumitor ţări în administrarea vaccinului este dur criticată, în special în Franţa. Însă, în Olanda, întârzierea este şi mai importantă: primele vaccinuri sunt prevăzute la aproape două săptămâni după lansarea vaccinărilor în UE şi la aproape o lună de la începutul campaniei în Regatul Unit.
Marţi, 5 ianuarie, ministrul sănătăţii Hugo de Jonge va răspunde în parlament la întrebările referitoare la aceste întârzieri. Autorităţile au invocat până acum dificultăţile logistice şi necesitatea unei aprobări a vaccinului de către autorităţile naţionale.
De la jumătatea lui decembrie, Olanda a introdus măsurile cele mai stricte de la începutul pandemiei, toate şcolile şi magazinele neesenţiale fiind închise. Anterior, premierul Mark Rutte a preferat o „izolare inteligentă”, mult mai permisivă decât cele din ţările europene vecine. Luni, 4 ianuarie, Olanda a înregistrat 6.671 noi cazuri de COVID-19, cu 757 mai multe decât în ziua precedentă.
Comisia Europeană respinge criticile privind ritmul lent de vaccinare
Comisia Europeană respinge criticile conform cărora modul în care a abordat achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19 este cauza campaniei lente şi întârziate de vaccinare în statele UE. Executivul comunitar pune această situaţie pe seama dificultăţilor de producţie şi distribuţie a vaccinurilor, potrivit DPA.
„Numărul vaccinurilor pe care le avem (comandate) este suficient. Suntem la începutul campaniei de implementare. Este evident că o provocare ca aceasta va avea mereu obstacole în cale”, a declarat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Eric Mamer a adăugat că problemele de producţie şi distribuţie, a căror soluţionare estimează că va fi grăbită în săptămânile următoare.
Statele Unite şi Marea Britanie au reuşit fiecare să treacă pragul de un milion de persoane vaccinate, luând un avans important în faţa Uniunii Europene.
Israel, țara cu cea mai rapidă rată de vaccinare din lume
Israel, țara cu cea mai ridicată rată de vaccinare din lume, va avea un nou vaccin la dispoziție, cel fabricat de Moderna. Israel devine prima țară care va folosi acest vaccin în afara Americii de Nord (SUA și Canada).
„Ministerul Sănătăţii din Israel a achiziţionat 6 milioane de doze şi se aşteaptă ca primele livrări să înceapă în ianuarie”, a transmis Moderna, potrivit Reuters.
Israelul a început să îşi vaccineze populaţia la una dintre cele mai rapide rate din lume şi îşi propune să ajungă la toţi cetăţenii vulnerabili până la sfârşitul lunii ianuarie. Autorităţile au început vaccinările pe 19 decembrie folosind vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.
Uniunea Europeană şi Marea Britanie analizează zilele acestea oportunitatea emiterii unei autorizaţii pentru vaccinul Moderna.