Prima pagină » Razboi în Ucraina » În Olanda ar putea fi înființat un tribunal care să judece invazia Rusiei în Ucraina

În Olanda ar putea fi înființat un tribunal care să judece invazia Rusiei în Ucraina

13 dec. 2022, 09:30,
în Razboi în Ucraina

Luni, 12 decembrie 2022, ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat că Olanda ar putea găzdui un tribunal, susţinut de ONU, care să judece invazia Rusiei în Ucraina. Anterior, Uniunea Europeană a menționat că va putea sancționa țările care refuză sancțiunile împotriva Rusiei.

De altfel, ministrul olandez de Externe a mai subliniat faptul că, alături de Uniunea Europeană, Olanda ar putea găsi sprijinul internaţional şi finanţarea pentru tribunal. Noua instanţă nu ar trebui să interfereze cu activitatea Curţii Penale Internaţionale (CPI), care este găzduita tot în Olanda.

Olanda ar putea găzdui un tribunal care să judece invazia Rusiei în Ucraina

Despre un nou tribunal cu sprijin internaţional a vorbit încă luna trecută, în noiembrie 2022, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit preşedintei Comisiei, tribunalul cu un sprijin internaţional larg ar fi necesar pentru a se asigura că invazia Rusiei, descrisă ca fiind o „crimă de agresiune”, nu vă rămână nepedepsita.

„În ciuda recunoaşterii acestei infracţiuni în dreptul internaţional, experţii juridici spun că jurisdicţia CPI în materie de agresiune se extinde doar la statele membre şi la statele care au fost de acord cu jurisdicţia sa, cum ar fi Ucraina, dar nu şi Rusia. Există un consens din ce în ce mai mare că avem nevoie de un tribunal special pentru a judeca actul de agresiune, crimă de a începe un război. Acest lucru nu poate fi făcut de CPI”, a declarat ministrul de Externe olandez, Wopke Hoekstra.

De asemenea, procurotul CPI, Karim Khan, a subliniat un potentinal de fragmentare, declaran că tribunalul este cel mai bine plasat pentru proceselor care implică infracţiuni de agresiune, întrucât statele membre ar putea remedia „lacunele care se spune că există”.

Ţările care eludează sancţiunile împotriva Rusiei vor fi sancţionate de UE

Vă readucem aminte că Uniunea Europeană ar putea sancţiona ţările care eludează sancţiunile împotriva Rusiei, dar şi cetăţenii acestor tari terţe. Oprirea achiziţiilor de petrol rusesc este una dintre sancţiuni.

Preşedinţia Uniunii Europene a emis un comunicat în care se prezintă decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene a fost adoptată de guvernele europene „în unanimitate”. Preşedinţia cehă a Consiliului UE a anunţat că Uniunea Europeană îşi rezervă dreptul de a sancţiona eludarea sancțiunilor împotriva Federaţiei Ruse, pentru a garanta punerea în aplicare a acestora.

„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancţiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune”, a declarat ministrul ceh al Justiţiei, Pavel Blazek.

De exemplu, Turcia este mereu acuzată că a eludat sancţiunile europene. Chiar dacă a fost stabilit un embargou european, Turcia a găsit o altă rută „ocolitoare” pentru a transporta petrolul rusesc către ţările UE.

„Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista «infracţiunilor» este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancţiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, a subliniat comunicatul preşedinţiei cehe.

La aceste sancţiuni a răspuns Rusia, menţionând că nu va livra producţia petrolieră statelor care vor implementa un plafon de preţ.

De altfel, susţinută de ONU, Olanda ar putea găzdui un tribunal care să judece invazia Rusiei în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`