Prima pagină » International » Olaf Scholz, vizită la Chișinău. Maia Sandu: „Moldovenii doresc să trăiască în Moldova aşa cum se trăieşte în Germania”
Olaf Scholz, vizită la Chișinău. Maia Sandu:

Olaf Scholz, vizită la Chișinău. Maia Sandu: „Moldovenii doresc să trăiască în Moldova aşa cum se trăieşte în Germania”

21 aug. 2024, 22:40,
în International

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri, 21 august, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, că sprijinul oferit de Germania nu doar întărește securitatea Republicii Moldova, ci și pe cea a Ucrainei și a regiunii, potrivit Moldpres și Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă comune, Maia Sandu a subliniat că aceasta este prima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova în ultimii 12 ani, un moment important pentru a reafirma și consolida relațiile cu Germania.

„Lumea s-a schimbat semnificativ în acești 12 ani, iar Republica Moldova a evoluat și ea. În ciuda provocărilor recente, Moldova și-a dovedit angajamentul față de democrație și respingerea tendințelor autoritare. Mulțumim Germaniei pentru sprijinul acordat Ucrainei, deoarece acest sprijin ajută indirect și Moldova. Securitatea noastră este, în mare parte, datorată rezistenței Ucrainei, iar sprijinirea Moldovei contribuie, la rândul său, la întărirea Ucrainei și a securității regionale,” a afirmat Maia Sandu.

Ea a amintit că, în martie 2022, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar după doi ani, a reușit să lanseze oficial negocierile de aderare. Maia Sandu a adăugat că, deși Moldova a întârziat în procesul de integrare europeană, acum face pași importanți spre aderare, sprijinită de partenerii săi europeni, inclusiv Germania.

Maia Sandu, alături de Olaf Scholz

Președinta Republicii Moldova a mulțumit Germaniei pentru susținerea constantă a parcursului european al țării și a subliniat că viitorul democratic al Moldovei depinde de implicarea activă a cetățenilor în procesul de aderare la UE, inclusiv prin participarea la referendumul din octombrie.

Maia Sandu a evidențiat rolul central al Germaniei în construcția și menținerea proiectului european de pace, unitate și prosperitate și a reafirmat dorința Moldovei de a deveni parte a acestei familii europene.

„Germania, alături de Franţa şi România, este cofondatoarea platformei de sprijin pentru Moldova, o iniţiativă care a contribuit semnificativ la consolidarea capacităţii noastre de a face faţă provocărilor din ultimii trei ani. Această platformă se va întruni în 17 septembrie. Mulţi cetăţeni moldoveni au găsit în Germania a doua lor casă, iar legăturile noastre devin şi mai puternice. Moldovenii îşi doresc schimbări în bine în ţara lor. Ei au ales calea dezvoltării şi a democraţiei. Ei doresc să trăiască în Moldova, aşa cum se trăieşte în Germania’, a conchis ea.

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită la Chișinău, a exprimat sprijinul ferm al Germaniei pentru Republica Moldova în fața provocărilor externe, subliniind că țara sa va continua să sprijine Moldova în eforturile sale de a face față tentativelor de destabilizare din partea Rusiei. El a remarcat și progresele realizate de Maia Sandu în cei patru ani de mandat, în ciuda dificultăților economice.

Aceasta este prima vizită a unui cancelar german în Republica Moldova după cea efectuată de Angela Merkel acum 12 ani. Olaf Scholz a vizitat anterior Republica Moldova cu ocazia Summitului Comunității Politice Europene, iar Maia Sandu a fost primită la Berlin în luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *