Prima pagină » Culinar » Okonomiyaki, clătite cu varză din făină de soia. Rețetă fără gluten din bucătăria japoneză

Okonomiyaki, clătite cu varză din făină de soia. Rețetă fără gluten din bucătăria japoneză

22 ian. 2024, 13:18,
în Culinar

Aceste clătite gustoase cu varză  chinezească sunt delicioase servite alături de un sos picant și aromat. Okonomiyaki sunt clătite sărate japoneze pline de aromă și foarte ușor de făcut. Aceasta este o rețetă potrivită și pentru cei care au intoleranță la gluten, deoarece presupune utilizarea făinii de soia în locul celei de grâu.

Ingrediente pentru clătite cu varză din făină de soia

Aluatul este foarte simplu de pregătit, iar toppingurile le poți adăuga după bunul tău plac. Vă recomandăm să savurați aceste clătite cu sos okonomiyaki (similar sosului de barbecue) și maioneză Kewpie. Folosește ingredientele tradiționale enumerate mai jos, iar apoi adaugă altele pentru a o adapta după gustul tău sau folosește legumele rămase din frigider.

Pentru o traducere rapidă, okonomi (după cum îți place) + yaki (grătar) reprezintă o simplă compoziție pentru clătite făcută din făină, ouă și bulion aromat (de obicei dashi), care include varză și alte ingrediente gustoase precum carne de porc, creveți sau porumb. Este un fel clasic de mâncare stradală în Japonia, cât și o masă populară pe care familiile japoneze o pregătesc acasă, ajustând de obicei rețeta pentru a se potrivi gusturilor lor sau pentru a folosi ingredientele pe care le au deja la îndemână.

Pentru aluat, veți avea nevoie de 4 felii de bacon fără grăsime, tăiate cubulete, ⅔ cană făină de soia, 2 linguri amidon de porumb, ½ cană apă caldă, 1 linguriță pudră dashi (bulion de peste) dizolvată în apă caldă, 3 ouă, ¼ varză chinezească, tăiată în fâșii subțiri, 1-2 ceapă verde tocată (jumătate pentru aluat și jumătate pentru garnitură), ½ cană porumb din conserve și 1 lingură ulei vegetal pentru gătit.

Toppingurile le puteți alege după preferințe. De obicei, okonomiyaki este servit alături de maioneză Kewpie, sos okonomiyaki, fulgi de alge marine (aonori) sau fulgi de ton (katsuobushi). Însă, pentru că aceste ingredient sunt mai dificil de procurat, vă propunem un sos picant pentru care veți avea nevoie de 4 linguri smântână acră, 1 lingură sos de soia cu conținut redus de sodiu și 1 linguriță sos picant. Pregătiți sosul amestecând pur și simplu ingredientele într-un bol mic, iar apoi lăsați-l deoparte pentru a vă ocupa de savuroasele clătite.

Cum puteți face acasă un fel de mâncare sănătos și delicios

Prăjiți baconul până devine crocant, iar apoi lăsați-l deoparte să se răcească. Nu este nevoie să utilizați în timpul gătirii.
Pentru a pregăti aluatul, dizolvați pudra de bulion din pește în apă caldă într-un bol mic, adăugați ouăle și bateți amestecul cu un tel. Într-un alt bol mare, adăugați făina și amidonul de porumb, apoi turnați-le peste amestecul de ou și dashi, și amestecați până obțineți o compoziție omogenă.

După aceea, încorporați în amestecul de aluat varza tocată mărunt, jumătate din ceapa verde, porumbul și baconul crocant. Amestecați până când toate ingredientele uscate sunt uniform acoperite de cele lichide. Nu ar trebui să rămână un exces de aluat pe fundul bolului, însă acest lucru poate fi reparat adăugand încă puțină varză tocată.

Încălziți o tigaie mare la foc mediu și înfierbântați uleiul. Introduceți amestecul în tigaie, străduindu-vă să obțineți un cerc cu o lățime de aproximativ 10 cm. Gătiți fiecare clătită câteva minute pe fiecare parte, până când capătă o nuanță ușor rumenită pe ambele părți.

Transferați clătitele proaspete pe farfuriile de servire, iar apoi adăugați deasupra sosul picant cu smântână. Pentru un gust și mai delicios, puteți adăugați fulgi uscați de alge marine, fulgi de ton și câteva felii de ceapă verde, după gust. De asemenea, aceste clătite cu varză din făină de soia merg de minune servite cu ghimbir murat sau kimchi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`