Prima pagină » National » Oile blocate pe navele românești sunt în pericol! ANSVSA a luat măsuri

Oile blocate pe navele românești sunt în pericol! ANSVSA a luat măsuri

30 mart. 2021, 18:48,
Bianca Rebegea în National

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că oile blocate pe navele românești sunt în pericol, astfel că au fost trimise stocuri suplimentare de hrană și apă.

Mai mult decât atât, este luată în calcul debarcarea animalelor în alte porturi din state aflate în apropierea zonei. Tranzitul acestora ar putea continua pe cale rutieră până la destinație.

„La nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), celula de criza constituită în urma incidentului din Canalul Suez a decis întreprinderea de noi acțiuni pentru asigurarea protecției animalelor exportate din România cu cele 11 nave care au ca destinație tări din Golful Piersic, afectate de blocarea Canalului Suez. Conform datelor oficiale consemnate în certificatele sanitare veterinare pentru export, la bordul acestor nave se află un număr de 105.727 de ovine și 1.613 bovine”, anunță ANSVSA.

ANSVSA a luat măsuri pentru oile blocate pe navele românești

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor se află în legătură permanentă pe această temă cu Comisia Europeană, cu autoritățile competente ale țărilor din vecinătate, respectiv: Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia și Cipru, pentru a cere sprijin logistic și de specialitate, pentru navele care au exportat animale din România, aflate în zona incidentului.

„Cu ajutorul Ambasadei României în Egipt, s-a primit sprijinul Ministerului Agriculturii și Autoritatății Canalului Suez, în sensul că personal de specialitate, experți și medici veterinari au fost trimiși pe navele respective și de asemenea, stocuri suplimentare de hrană și apă pentru animalele aflate la bord. Totodată, s-au făcut demersuri pentru prioritizarea navelor cu animale la traversarea Canalului Suez.

Pentru a se asigura o comunicare eficientă și coerentă cu toți cei implicați în derularea acestor exporturi cu animale vii, președintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu, s-a deplasat în data de 28.03.2021 la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, unde, alături de specialiștii din cadrul Postului de Control la Frontieră Constanța Nord, s-a întâlnit cu reprezentanții exportatorilor de animale implicați în incident.”, a transmis ANSVSA.

ANSVSA: „Se ia în calcul continuarea tranzitului animalelor cu feribotul sau chiar returnarea în portul Constanța”

Se pare că starea de sănătate a oilor este una bună, iar stocurile de furaje și apă sunt suficiente, făcându-se demersuri pentru suplimentarea acestora. De asemenea, animalele s-ar putea să fie debarcate în alte porturi, iar transportul acestora să fie continuat pe cale rutieră, până la destinație.

Reprezentanții exportatorilor au informat că starea de sănătate a animalelor este bună, există suficiente stocuri de furaje și apă și s-au făcut demersuri pentru suplimentarea acestora. În funcție de evoluția situației, s-au luat în calcul și alte opțiuni, cum ar fi debarcarea animalelor în alte porturi din state aflate în apropierea zonei și continuarea tranzitului până la destinație pe cale rutieră, cu feribotul sau chiar returnarea în portul Constanța”, potrivit comunicatului ANSVSA.

Până la o dată va fi comunicată ulterior, activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic care utilizează Canalul Suez ca rută de transport sunt temporar suspendate.

ANSVSA a oferit asigurări că vor fi în contact permanent cu reprezentanții transportatorilor și ai operatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`