Prima pagină » Economic Local » Oierii din Iași, îngrijorați de legea care ar putea interzice exportul de animale vii. Crescător: „Din asta trăim”
Oierii din Iași, îngrijorați de legea care ar putea interzice exportul de animale vii. Crescător: „Din asta trăim”

Oierii din Iași, îngrijorați de legea care ar putea interzice exportul de animale vii. Crescător: „Din asta trăim”

26 ian. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Oierii din Iași sunt îngrijorați de faptul că o lege care interzice exportul de animale vii ar putea să le afecteze serios afacerile. Pe 21 decembrie 2022, senatorii Florin Cîțu, Marcel Vela și Dragoș Popescu au depus, în Parlament, o inițiativă legislativă cu privire la exportul animalelor vii în țări care nu se află în Uniunea Europeană. Mary Eugenia Pană, președintele ACEBOP, spune că această lege nu va fi aprobată

Un proiect de lege prin care exportul de animale vii ar putea fi interzis îngrijorează oierii din toată țară. Crescătorii de ovine din Iași susțin că o astfel de lege ar afecta serios oierii și ar pune lacătul pe tradiția oieritului. Pe 21 decembrie 2022, senatorii Florin Cîțu, Marcel Vela și Dragoș Popescu au depus, în Parlament, o inițiativă legislativă cu privire la exportul animalelor vii în țări care nu se află în Uniunea Europeană.

Astfel, proiectul bazat pe reglementările legale din UE prevede ca, din martie 2024, România să nu mai exporte, pe cale navală, aeriană şi rutieră, animale vii mai tinere de trei ani, iar ca interdicția să cuprindă, din 2025, toate animalele, indiferent de vârstă. România este cel mai mare exportator de ovine din Europa, țările de destinație fiind, în special, Iordania, Libia, Liban și Israel, iar multe ovine provenind de la crescătorii din Iași. Unul dintre crescătorii care vând oile în străinătate este Petrică Omușoru, care crește, la Rediu, 900 de capete.

„Facem export, dăm la Constanța, iar apoi oile sunt trimise la arabi. Dăm cam 300 de capete. Prețul diferă de la an la an, plătesc, la kilogram, între 15 și 18 lei în viu. La Paște plătesc mai bine, cu 20 de lei pe kilogram. Legea aceasta ne-ar afecta pe noi pentru că din asta trăim.

La vânzare dăm foarte puțin, mai ales anul acesta, că au crescut toate prețurile. Carnea se vinde în perioada Paștelui. Noi nu avem o piață autohtonă. S-au scumpit toate, furaje, forța de muncă, e greu dacă nu mai vindem”, susține Petrică Omușoru.

Mary Eugenia Pană: „Nimeni nu va putea interzice așa ceva”

Inițiatorii proiectului dau exemplul Germaniei, țară care a interzis exportul din anul 2022, dar și pe cel al Noii Zeelande, unde s-a dat interdicția, începând cu 2023. Cei trei senatori spun că modificarea legislativă vine în sprijinul bunăstării animalelor care de multe ori sunt transportate în condiții greu de imaginat (pe temperaturi caniculare, înghesuite, fără apă etc.), dar și în sprijinul economiei autohtone, deoarece procesarea cărnii și exportul ei ar crea locuri de muncă și ar aduce valoare adăugată. Reprezentanții asociațiilor fermierilor spun că legea nu va trece.

„Nu va putea nimeni interzice așa ceva. Doar dacă se va lua o decizie la nivelul Uniunii Europene. Noi avem legea 150/2020, cu norme de aplicare. S-a dorit abrogarea legii și înlocuirea articolului despre exportul animalelor, cu interzicerea exportului animalelor vii.

Nu poate trece o asemenea modificare fără să fim chemați în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților. Nu trece nimic, dacă noi nu suntem de acord. Noi ne-am manifestat clar opinia și nu se face așa ceva decât dacă Romania ia o decizie unilaterală. De exemplu, Germania vinde carne, nu animale vii.

Ca să facem asta trebuie să ajungem la acea capacitate de abatorizare. Dar și în România, și în statele arabe sunt anumite tradiții. Așa cum la noi se taie porcul în curte, așa și la arabi se taie oaia în curte”, susține Mary Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP).

Oierii din Iași nu trebuie să se îngrijoreze, potrivit specialiștilor

Președintele asociației mai spune că fermierii nu au motive de îngrijorare.

„România exportă în jur de 2 milioane de capete. Suntem pe locul întâi la export. Din Uniunea Europeană mai exportă Spania, Grecia și Italia. Noi stăm mult mai bine ca Spania pentru că în locul de îmbarcare avem centrul de odihnă. Dacă nu se port urca direct în vapor, animalele au un spațiu unde se pot odihni, bea apă. În urma sesizării comisiei reprezentate de Carmen Avram și Daniel Buda, Spania a fost obligată să-și facă un centru, cum avem și noi.

Au fost niște zvonuri care văd că se perpetuează, privind interzicerea exportului de animale vii, dar oierii trebuie să stea liniștiți. Urmează să se facă inspecții cu privire la supravegherea video, la încărcarea animalelor. De exemplu, este interzisă urcarea dacă nu există un spațiu suficient. Dacă sunt călduri excesive, trebuie verificat sistemul de aerisire. Măsurile privind bunăstarea animalelor sunt foarte clare”, mai spune Mary Pană, președintele ACEBOP.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană pentru Statistică, oierii din județul Iași cresc 239.329 de capete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`