Oglinda retrovizoare laterală spartă este o nouă înșelătorie printre șoferi. Societățile de asigurări auto îi avertizează pe posesorii de autovehicule să nu cadă pradă acestui truc. Iată la ce trebuie să fie atenți conducătorii auto.
Oglinda retrovizoare spartă, o nouă înșelătorie printre șoferi
Spargerea intenționată a oglinzii retrovizoare laterale a unei mașini parcate este o nouă metodă de escrocherie în rândul șoferilor. Tot mai mulți conducători auto sunt victime ale acestui tip de înșelăciune. După spargerea oglinzii, infractorul lasă un bilet cu un număr de telefon, oferindu-se să rezolve daunele. De fapt, este un mod de a fura banii din contul bancar al victimei pentru că infractorul propune să trimită o sumă pentru a achita daunele pe un cont bancar. Atunci când victima sună la numărul indicat, i se va solicita să acceseze un link pentru a procesa plata despăgubirii către o presupusă companie de asigurări. În acest mod, escrocii reușesc să obțină acces la dispozitivul victimei, ceea ce le permite să se infiltreze în contul bancar sau în portofelul virtual și să transfere fonduri.
Asociația Producătorilor de Asigurări a tras un semnal de alarmă pentru șoferi, oferind câteva sfaturi pentru cei care s-au văzut cu oglinda laterală spartă și cu un număr de telefon pe parbrizul mașinii.
Dacă găsiți în mașină un bilet legat de presupuse daune, nu contactați numărul furnizat sau faceți acest lucru cu atenție. Faceți fotografii deteriorării și biletului pentru a avea dovezi. Contactați propria companie de asigurări cu numerele oficiale. Evitați furnizarea de date personale, numere de cont sau informații bancare prin telefon. Nu faceți clic pe linkurile trimise prin mesaje text sau WhatsApp din surse necunoscute și nu descărcați aplicații neverificate.
Amenzile false lăsate pe parbrizul mașinii
Pe rețelele sociale a fost dezvăluită o nouă escrocherie a hoților care implică utilizarea falselor avertismente de la „Poliția Comunitară” pentru a înșela proprietarii de mașini. Această fraudă presupune inițial lăsarea unui avertisment pe parbrizul mașinii, urmat de un fals avertisment de ridicare a mașinii, cu instrucțiuni de plată online pentru o amendă falsă.
Actele normative enumerate în somație nu există în realitate. Denumirea de „poliție comunitară” nu mai este folosită din 1 ianuarie 2010, de când polițiile comunitare au fost transformate în poliții locale. Datele de contact enumerate în antetul somațiilor nu sunt asociate Direcției Generale de Poliție Locală. Autoritățile recomandă persoanelor care se consideră vătămate să sesizeze secția de poliție competentă teritorial. Conform articolului 258 din Codul penal, folosirea fără drept a unei calități oficiale implicând exercițiul autorității de stat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Conform Codului penal:
(1) Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție după ce a pierdut acest drept se pedepsește similar.
(3) Dacă aceste fapte sunt săvârșite de o persoană care poartă fără drept uniforme sau semne distinctive ale unei autorități publice, pedeapsa este închisoarea de la 1 an la 5 ani.